Держави G7 не визнають фіктивних «референдумів» на окупованих територіях

Держави G7 не визнають фіктивних «референдумів» на окупованих територіях

Заява
Укрінформ
Держави «Групи семи» (G7) не визнають псевдореферендумів про приєднання окупованих росією територій України, які рф планує провести з 23 по 27 вересня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

«Міністри закордонних справ G7 та верховний представник ЄС рішуче засудили заяву росії про проведення фіктивних референдумів на суверенній території України, яка тимчасово перебуває під контролем росії. Будь-які «референдуми», які проводяться в умовах російської військової присутності, залякування та примусової депортації, не можуть бути вільними чи справедливими. Будь-яка анексія території України була б грубим порушенням суверенітету України та Статуту ООН», - йдеться в заяві.

Міністри закордонних справ G7 та верховний представник ЄС також закликали всі держави «однозначно засудити будь-які референдуми та не визнавати їх результатів». Вони висловили жаль з приводу навмисних ескалаційних кроків росії, включаючи часткову мобілізацію і «безвідповідальну ядерну риторику», зазначивши, що рф має негайно припинити свою агресію, вивести свої війська та військову техніку з України та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Країни G7 також зобов’язалися і надалі запроваджувати «цілеспрямовані санкції та чинити економічний і політичний тиск на росію».

Читайте також: Загарбники залучають до голосування на псевдореферендумах дітей - СБУ

«Міністри закордонних справ G7 та Верховний представник ЄС були одностайні у своєму непохитному зобов’язанні продовжувати надавати економічну, фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку для України стільки, скільки це буде необхідно, і в необхідному обсязі, щоб забезпечити шлях України до свободи, миру, реконструкції та економічного розвитку», - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня. Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Читайте також: Промова Байдена в ООН: Нова точка відліку для світової підтримки України

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-