Зеленський отримав нагороду від нідерландського фонду, яку присуджують вперше

Зеленський отримав нагороду від нідерландського фонду, яку присуджують вперше

Укрінформ
У Нідерландах Фундація незалежності нагородила Володимира Зеленського за визначний внесок у захист державності країни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, нагороду вручив голова Сенату парламенту Нідерландів Ян Антоні Брауйн, а від імені Президента її отримав посол України Максим Кононенко.

“Це нагорода, яку Фундація нідерландської незалежності присуджує вперше. І немає нічого дивного в тому, що її присудили сьогодні саме нашому Президентові, а в його особі всьому українському народові, який бореться за свою незалежність, за свою національну ідентичність, за свій суверенітет”, - сказав Кононенко у коментарі Укрінформу.

Читайте також: Зеленський нагородив відзнакою "За мужність та відвагу" бригади оперативного призначення

Він зазначив, що для нього ця нагорода символізує міцний фундамент, який складається з цінностей, а також ідеї свободи та демократії. На думку посла, сьогодні дуже важливо розповідати історію України, щоб розвінчувати російську пропаганду.

“Я переконаний у тому, що це наше першочергове завдання. Незважаючи на те, що сьогодні Україна перебуває на перших шпальтах і всі знають, де вона знаходиться географічно й наскільки українці сміливі, дуже мало людей у різних країнах дивляться глибше. А насправді саме в українській історії є коріння того, чому ми є такими сміливими, відчайдушними, хоробрими та чому ми так любимо волю й свободу. Тож донесення цієї історичної правди є дуже важливим для усвідомлення України”, - підкреслив він.

Фундація нідерландської незалежності нагородила Президента України / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Варто зазначити, що виголосити щорічну промову про незалежність Фундація цього року запросила відомого українського письменника Андрія Куркова, який розповів історію трьохсотлітньої битви українського народу проти російського панування, а також про імперську сутність війни, яку зараз веде росія проти України.

“Росія скрізь нав’язує свій наратив. І навіть в радянські часи російська історія подавалася як історія всіх народів радянського союзу, тобто не було окремої історії України, тому за кордоном люди часом не розуміють, що в України була власна історія, культура, мова і це треба пояснювати. Люди в світі мало знають про Україну і це треба виправляти. І найстрашніше, що українську культуру в радянському союзі замовчували тож класичні українські письменники досі не перекладені”, - підкреслив він.

Читайте також: Зеленський отримав премію Черчилля за лідерство

У свою чергу один з організаторів заходу Герман Ньювенхаус зазначив, що щороку для виголошення промови Фундація запрошує авторитетну особу, лідера думок. Цього року захід, на якому обговорюється історія незалежності Нідерландів, був повністю присвячений боротьбі України за незалежність.

Наголошувалося, що повномасштабне вторгнення росії в Україну змусило замислитися, що таке справжня незалежність і якою ціною вона дається. А також викликало потребу та більшу зацікавленість в історичній обізнаності щодо нідерландської історії незалежності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-