Посол Мельник сподівається на посилення військової підтримки з боку ФРН

Посол Мельник сподівається на посилення військової підтримки з боку ФРН

Укрінформ
Можливості Німеччини надати Україні зброю із запасів власної армії насправді є обмеженими, але українська сторона сподівається на збільшення підтримки в галузі озброєнь.

Про це заявив посол України в ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю Укрінформу.

«Ми розуміємо обмежені можливості Бундесверу після багатьох років економії. Водночас особисто я і досі переконаний, що наявний ресурс воєнної допомоги Україні для відбиття російської агресії цілком дозволяє подальші поставки нам озброєння», - заявив посол, пославшись на «інсайдерську інформацію».

Читайте також: Німців лякає затяжна війна в Україні, що вплине на їхній добробут – посол Мельник

Зокрема, на переконання дипломата, ніщо не заважає Берліну ухвалити рішення про направлення ЗСУ бодай частини із близько 800 одиниць транспортних танків Fuchs, 325 бойових танків Leopard-2 чи 380 бойових машин піхоти Marder, не створюючи загрози зменшення обороноздатності ФРН. Мельник сподівається, що німецький уряд відкладе в сторону всі відмовки і надасть Україні максимально можливу військову допомогу.

Другий блок, на якому українська сторона зосереджує увагу, – це налагодження стратегічного діалогу з німецьким ВПК, який є четвертим за потужністю у світі. Мельник нагадав, що торік ФРН експортувала воєнної продукції більш як на 9,4 млрд євро.

Йдеться як про постачання в короткостроковій перспективі важкої зброї старих зразків (уже повідомлялось про 100 БМП Marder, які завод Rheinmetall готовий передати Україні після ремонту за наявності рішення уряду, або 88 танків Leopard-1). Мельник каже, що ця техніка могла би бути покроково поставлена в Україну протягом року по ходу її модернізації, так і про проєкти у середньостроковій перспективі.

Читайте також: Андрій Мельник, Посол України в Німеччині

Зокрема, Мельник сподіваюся на підтримку Берліна у закупівлі подальших 10 стаціонарних систем ППО IRIS-T, які протягом наступних років можуть забезпечити безпечне небо над Україною. Очільник дипмісії з гордістю розповів про те, як вдалося подолати «шалений політичний опір» і домогтися з компанією Diehl Defence укладення контракту на закупівлю першої такої системи вартістю 178 млн євро, причому за кошти німецького уряду. Мельник подякував за це канцлеру Олафу Шольцу.

Окрім того, українська сторона очікує на «зелене світло» на придбання 100 нових САУ Panzerhaubitze 2000.

Окрему увагу посол планує присвятити налагодженню стратегічної співпраці для розбудови вітчизняних ВМС, адже в Німеччині виробляють одні з найкращих у світі фрегатів, корветів, підводних човнів.

Читайте також: Шольц не уявляє собі партнерства з путінською росією

Як повідомлялось, на початку тижня федеральний уряд уперше оприлюднив перелік озброєнь, які вже передав Україні, а також тих, які планує передати. Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила напередодні в Бундестазі, що Німеччина не буде постачати Україні танки, принаймні доти, поки цього не зроблять інші союзники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-