ПА НАТО ухвалила декларацію щодо підтримки євроатлантичного курсу України

ПА НАТО ухвалила декларацію щодо підтримки євроатлантичного курсу України

Укрінформ
На весняній сесії Парламентської Асамблеї НАТО, яка тривала 27-30 травня, була ухвалена декларація із закликом до урядів країн-членів Альянсу здійснити конкретні наступні кроки щодо просування України до членства в НАТО та посилення протидії російській агресії.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Верховної Ради, понад 200 законодавців із приблизно 30 країн Альянсу НАТО одноголосно схвалили декларацію «Standing with Ukraine».

«Весняна сесія ПА НАТО продемонструвала надзвичайну підтримку України, закріпивши її відповідним документом. Це має стати сигналом для путінського режиму та його прихильників, що повномасштабна неспровокована війна росії проти України, усі вбивства, катування та знущання, усе зло, яке несе своїми діями російська федерація, обов’язково будуть покарані», — наголосив перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко.

Читайте також: Стефанчук закликав учасників ПА НАТО надати Україні необхідну зброю

За словами голови постійної делегації України у ПА НАТО Єгора Чернєва, усі основні правки від української делегації були враховані, таким чином «вдалося домогтися найбільш жорсткої декларації за весь час існування Асамблеї».

Серед пунктів, передбачених у декларації, ПА НАТО вимагає підтримати Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції та наростити постачання важкого озброєння, зокрема систем ППО, ПРО, протикорабельних систем й артилерії, а також посилити обмін розвідувальною інформацією.

Читайте також: Україна закликає країни НАТО визнати росію державою-спонсором тероризму

До того ж у документі міститься заклик масштабувати руйнівні санкції проти росії та поступово відмовитися від імпорту вугілля, газу, нафти та урану з рф. Підтримка України також стосується запровадження додаткових санкцій проти російських олігархів, посадовців та членів їхніх сімей, а також проти пропагандистів і державних ЗМІ.

Крім того, ПА НАТО наполягає на висланні з країн Альянсу російських дипломатів, які займаються ворожою діяльністю, зокрема щодо поширення ненависті, дезінформації та розпалювання конфліктів.

Читайте також: У Польщі затримали російського та білоруського шпигунів

Окремо у документі наголошується на необхідності створення спеціального Міжнародного трибуналу для розслідування, кримінального переслідування та притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Акт також передбачає в оновленій Стратегічній концепції НАТО чітко визначити ревізіонізм та агресивні дії росії як безпосередню та головну загрозу євроатлантичній безпеці та посилити східний фланг Альянсу. Це стосується й суттєвого зміцнення військового потенціалу НАТО, зокрема ядерного, для стримування росії.

Читайте також: Зупинити росію: Україна очікує на рішучі кроки за підсумками саміту НАТО

Як наголосив Чернєв, ухвалення такого документа означає, що парламентарії лобіюватимуть прийняте рішення у парламентах своїх країн, що важливо для ратифікації будь-яких документів, пов'язаних із підтримкою України та запровадженням санкцій проти росії.

Він також подякував голові постійної делегації Польщі у ПА НАТО, депутатові польського Сейму Міхалу Щербі, назвавши його роль у підготовці цієї історичної декларації ПА НАТО неоціненною.

«Польща завжди може розраховувати на нашу взаємну підтримку та допомогу», - заявив Чернєв.

Читайте також: НАТО варто посилити політику стримування рф через війну проти України - Стефанчук

Водночас, за словами Корнієнка, Україна очікує, що через кілька тижнів на саміті НАТО у Мадриді будуть ухвалені стратегічні та сміливі рішення «для припинення цієї жорстокої війни та зміцнення безпеки України, а разом із нею — всього демократичного суспільства».

У понеділок у Сеймі Литви проходило пленарне засідання Парламентської асамблеї НАТО, на якому обговорювалася війна в Україні та загрози з боку росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-