Україна і Польща відкривають нову сторінку у спільній історії – дипломати

Україна і Польща відкривають нову сторінку у спільній історії – дипломати

Укрінформ
У складні часи, коли російська агресія проти України підірвала всю систему європейської та світової безпеки, відносини між Україною і Польщею набувають особливого значення, а щира допомога польського народу українцям відкривають нову сторінку у спільній історії двох країн.

Таке переконання під час заходів з нагоди Дня Європи у Брюсселі висловили постійні представники двох країн при ЄС, посол Польщі Анджей Садош (Andrzej Sadoś) та посол України Всеволод Ченцов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не маю жодних сумнівів, що ми відкриваємо нову главу у нашій спільній історії України й Польщі. Ми вже протягом десятиліть розбудовуємо нові й дуже особливі відносини між урядами, між державами та між нашими громадянами. Тож це історичний момент для нас, для українців, для поляків, для всіх європейців», - наголосив польський дипломат.

Читайте також: посольство рф відмовилось від акції «безсмертний полк» у Варшаві з «міркувань безпеки»

Він зауважив, що Польща надає Україні послідовну підтримку на її шляху європейської інтеграції та займає активну позицію під час дискусій в рамках Ради ЄС щодо необхідності швидкого надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, що у сучасних історичних умовах має велике символічне значення.

В свою чергу, Всеволод Ченцов наголосив, що нове партнерство з Польщею допомагає позбавитися важливих й менш важливих проблем, які перебували на порядку денному двосторонніх відносин.

Читайте також: У Польщі знайшов роботу кожен четвертий працездатний біженець з України

«Ми не лише сусіди, й маємо багато спільних рис, ймовірно, більше ніж з іншими державами. Але головним є те, що Польща розуміє найкраще, у чому саме полягає проблема з росією. Зараз реальна мета росії – зруйнувати Україну як націю. Польща також пройшла крізь важкі періоди у власній історії з тим же сусідом. Тож, перш за все, йдеться само про розуміння, яке дозволяє вирішувати цю проблему. Це нова ситуація. Такий же дух буде домінувати у Європейській Раді. Коли ви маєте реальну проблему, з’являється мудрість для її вирішення», - наголосив український дипломат.

Він підкреслив, що російська агресія проти України нагадала, що Європейський Союз був створений не лише для розвитку торгівлі та обговорення важливих проблем секторального економічного розвитку, але також для забезпечення миру у Європі.

Читайте також: День Європи у Відні пройшов під знаком України

«Йде війна, і російська федерація заперечує право України на існування як нації і як держави. Ми ж говоримо не лише про наше право на життя, але про наш намір, як європейської держави, увійти до Європейського Союзу. Для нас це принциповий момент. Ми маємо про це говорити та відстоювати своє право тут і зараз», - сказав Ченцов.

Він нагадав, що після подання заявки на вступ до ЄС Україна швидко дала відповідь на запитальники від Єврокомісії та очікує на її висновок щодо відповідності України Копенгагенським критеріям та щодо надання нашій державі статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

Читайте також: У Берліні - акція на підтримку біженців з України

24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України агресію, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст та селищ. Російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні Сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Від початку конфлікту Польща стала важливим хабом для надання Україні міжнародної підтримки, включаючи гуманітарну, матеріальну та військову допомогу. Польща прийняла на власній території більше 2 мільйонів українських біженців, переважно – жінок і дітей, що вимушені рятуватися від російських бомб. При цьому громадяни Польщі відкрили для українців свої серця та свої домівки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-