У комітеті ВР назвали злочини росії геноцидом українського народу

У комітеті ВР назвали злочини росії геноцидом українського народу

Заява
Укрінформ
Широкомасштабний наступ росії на Україну, вбивства з особливою жорстокістю мирного населення російською армією та знищення інфраструктури мають ознаки геноциду українського народу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві Комітету Верховної Ради з питань правової політики щодо фактів геноциду українського народу, оприлюдненій на сайті українського парламенту.

“Широкомасштабний агресивний напад російської федерації на Україну, масові вбивства російськими військовими з особливою жорстокістю мирних людей та знищення інфраструктури на території нашої держави мають ознаки геноциду українського народу. Це повністю нівелює будь-які обвинувачення України з боку рф, свідчить про їхню брехливість та зводить їх у ранг російської державної політики та пропаганди”, - ідеться в заяві.

Автори документа апелюють до тимчасових заходів у справі Україна проти російської федерації «Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього», ухвалених Міжнародним судом Організації Об’єднаних Націй (МС ООН) 16 березня 2022 року.

Читайте також: Зеленський відвідав Бучу, де виявили масові поховання мирних жителів

“Рішення МС ООН на найвищому юридичному рівні зафіксувало незаконні військові дії росії на території України. До того ж у тексті рішення зазначено, що суд не знайшов жодних доказів на користь тверджень рф про вчинення Україною злочину геноциду на своїй території. Суд зобов’язав росію негайно припинити вторгнення в Україну”, - ідеться в заяві.

Натомість російська федерація продовжила здійснювати воєнні злочини на території нашої держави.

“Після звільнення Збройними силами України Київської області на околицях столиці, зокрема у Бучі, Ірпені та по Житомирській трасі, було виявлено десятки тіл закатованих і вбитих російськими окупантами мирних мешканців і братські могили з сотнями тіл українців, що є свідченнями геноциду росіянами проти цивільного населення України”, - повідомляють депутати.

Читайте також: Зачистка та розмінування Київщини: ситуація в області станом на 4 квітня

Окрім того, наголошують автори заяви, є численні випадки масового вбивства мирних жителів, зґвалтування, пограбування, викрадення та страти цивільних, які були офіційно підтверджені міжнародними інституціями, такими як ООН.

“Крім того, окупанти цинічно знищували й помешкання людей та інфраструктуру міст, завдаючи своїми злочинними діями величезні руйнування та збитки”, - ідеться в заяві.

Так, Офіс Генпрокурора спільно зі Службою безпеки України працюють над кримінальним провадженням за фактом вчинення політичним та військовим керівництвом російської федерації геноциду українського народу.

Як наголошують у Комітеті ВР з питань правової політики, встановлення відповідальності за вчинення таких злочинів є міжнародно-правовим зобов'язанням України відповідно до міжнародно-правових документів, які набули чинності для нашої держави (багато з них - задовго до набрання чинності Конституцією України).

Читайте також: Butcher з Бучі: Як працює роспропаганда під час війни

Як повідомлялося, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних.

Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох - зв'язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами в потилицю.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-