МЗС вітає звернення Нідерландів та Австралії до ІКАО щодо збиття МН17

МЗС вітає звернення Нідерландів та Австралії до ІКАО щодо збиття МН17

Укрінформ
Міністерство закордонних справ привітало рішення Королівства Нідерланди та Австралії звернутися до ІКАО відповідно до положень Чиказької конвенції з метою притягнення рф до відповідальності за її участь у збитті в липні 2014 року літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства у Фейсбуці.

У МЗС нагадали, що раніше Австралія і Нідерланди спільно закликали росію взяти на себе відповідальність за її роль у збитті рейсу МН17, згідно з міжнародним правом. Переговори з цього приводу між росією з одного боку і Австралією та Нідерландами з іншого були припинені росією в односторонньому порядку.

«Жодне протиправне діяння рф не залишиться без відповіді цивілізованого світу та міжнародного правосуддя», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Українські дипломати запевнили, що продовжать роботу над притягненням рф до відповідальності з використанням усіх наявних міжнародно-правових механізмів.

У МЗС також зазначили, що збиття літака рейсу МН17 є одним з предметів позову до Міжнародного суду ООН, ініційованого Україною у 2017 році, і висловили сподівання на швидкий розгляд справи по суті.

Як повідомляв Укрінформ, Нідерланди та Австралія почали новий судовий процес проти рф у Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO) через збиття літака рейсу МН17.

Уряд Нідерландів також вкотре наголосив, що завжди виступав за досягнення істини, справедливості та відповідальності за загибель 298 людей, які перебували на борту пасажирського літака рейсу МН17.

У Нідерландах у судовому комплексі "Схіпхол", де проходять слухання у справі МН17, почалося чергове судове засідання. Слово у суді має сторона захисту одного з чотирьох обвинувачених – підполковника гру олега пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу. Загалом його адвокатам було виділено 12 днів.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер фсб, так званий колишній міністр оборони "днр" ігор гіркін (стрєлков), генерал, а на час збиття літака – полковник гру генштабу збройних сил рф, глава "гру днр" сергій дубинський, підполковник гру олег пулатов (усі – громадяни рф), громадянин України леонід харченко, який воював на боці "днр".

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-