Зеленського просять змінити указ про надзвичайний стан: що хочуть вилучити

Зеленського просять змінити указ про надзвичайний стан: що хочуть вилучити

Укрінформ
Голови парламентських фракцій звертаються до Президента України Володимира Зеленського з проханням внести зміни до указу про введення надзвичайного стану на території всієї України, окрім Донецької та Луганської областей.

Про це в Телеграмі поінформував народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, передає Укрінформ.

"Прямо зараз за підписом голів фракцій буде направлений лист Зеленському щодо змін до Указу про введення надзвичайного стану", – зазначив він.

За словами парламентарія, пропонуються такі зміни: вилучити пункт про житло громадян; вилучити пункт про обмеження діяльність телебачення; змінити пункт про можливу заборону політичних партій на ті, хто просуває ідеологію країни-агресора; прибрати пункт про обмеження пересування Україною.

Читайте також: Що означатиме запровадження надзвичайного стану - роз’яснення ОП

Згідно з текстом указу Президента України, оприлюдненим на сайті ВР, на територіях Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва надзвичайний стан вводиться з 00 годин 00 хвилин 24 лютого строком на 30 діб.

Читайте також: Кличко розповів, як столиця житиме в умовах надзвичайного стану

Передбачається, що голови обласних та Київської міської державної адміністрації мають утворити оперативні штаби на чолі з керівниками адміністрацій для координації дій органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій із запровадження здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану. До складу цих штабів включаються представники Служби безпеки України, центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері захисту та охорони державного кордону, громадського порядку та цивільного захисту, Військової служби правопорядку в Збройних силах України, Державного агентства України з управління зоною відчуження та місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

Читайте також: Найближчого місяця змагань в Україні не буде через надзвичайний стан

Після введення надзвичайного стану запроваджуються, зокрема, такі заходи: особливий режим в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування територіями, де вводиться надзвичайний стан (за потреби); обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби). Забороняється проведення масових заходів та страйків, а також виготовлення та поширення інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку. Має бути посилено охорону громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення і народного господарства.

Також передбачається можливість тимчасової чи безповоротної евакуації людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових жилих приміщень.

За потреби може запроваджуватися комендантська година та дозволяється перевірка документів у громадян, а у необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян.

Передбачається також заборона призовникам, військовозобов’язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

Своєю чергою, запроваджуються регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі (за потреби).

Передбачається також порушення питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони запропонувала запровадити режим надзвичайного стану на території всієї України, крім Донецької і Луганської областей. Президент видав відповідний указ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-