Зеленський назвав нинішні правила світової політики «сиропом від кашлю замість CОVID-вакцини»

Зеленський назвав нинішні правила світової політики «сиропом від кашлю замість CОVID-вакцини»

Укрінформ
Архітектура світової безпеки крихка і потребує оновлення, правила, які світ погодив десятки років тому, більше не працюють. 

Він задав на початку свого виступу питання: як так сталось, що у 21 столітті в Європі знову йде війна і гинуть люди, і чому ця війна триває довше, ніж Друга Світова війна, і як ми дійшли до найбільшої безпекової кризи з часів холодної війни?

«Для мене, як президента країни, що втратила частину території, тисячі людей і біля кордонів якої зараз стоїть 150 тисяч російських військових, техніка і важке озброєння, так от, для мене – відповідь очевидна. Архітектура світової безпеки крихка. Потребує оновлення. Правила, які світ погодив десятки років тому – вони більше не працюють. Не встигають за новими загрозами. Недієві для їх подолання. Це - сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу», - зазначив Президент.

Читайте також: Зеленський пропонує скликати саміт Радбезу ООН з Україною, Німеччиною і Туреччиною

Він зазначив, що система безпеки повільна і вкотре дає збій через різні речі - егоїзм, самовпевненість, безвідповідальність держав на глобальному рівні.

«Як наслідок - злочини одних і байдужість інших. Байдужість, яка робить співучасником. Символічно, що я кажу про це саме тут. 15 років тому саме тут РФ заявила про намір кинути виклик глобальній безпеці. Чим відповів світ? Умиротворенням. Результат? Щонайменше - анексія Криму і агресія проти моєї держави», - наголосив Зеленський.

Окремо він зазначив, що ООН, яка має захищати мир і світову безпеку - не може захистити себе, коли порушується її Статут, і коли один із членів РадБезу ООН, РФ, анексує територію однієї із засновниць ООН, Україну. «А Кримську платформу - формат, мета якого - деокупація Криму мирним шляхом і захист прав кримчан, сама ООН ігнорує», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський – про вступ до ЄС та НАТО: Нам кажуть – двері відкриті, але поки вхід заборонений

Він нагадав, що три роки тому саме тут тодішній канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала: «Хто підбере уламки світового порядку? Тільки всі ми разом!», і аудиторія аплодувала їй стоячи.

«Але, на жаль, колективні овації не переросли у колективні дії. І зараз, коли світ говорить про загрозу великої війни, постає питання: а чи лишилося що підбирати? Архітектура безпеки у Європі та світі майже зруйнована. Пізно думати про ремонт, час будувати нову систему», - заявив Президент.

Зеленський зазначив, що людство робило це двічі, сплативши надто високу ціну – дві світові війни.

«У нас є шанс зламати цю тенденцію, поки вона не стала закономірністю. І почати побудову нової системи до (появи - ред.) мільйонів жертв. Маючи давні уроки першої і другої світової війни, а не власний досвід можливої, не дай Боже, третьої», - сказав він.

Читайте також: Україна вчетверте скликає консультації гарантів Будапештського меморандуму

Український лідер нагадав, що говорив про це в Мюнхені і на трибуні ООН.

«Що у 21-му столітті більше немає чужої війни. Що анексія Криму і війна на Донбасі – це удар по світу. І це не війна в Україні, це війна в Європі. Казав на самітах, казав на форумах. У 2019-му. У 2020-му. У 2021-му роках. Невже світ зможе почути мене у 2022-му? Це вже не гіпотеза, але ще не аксіома. Чому? Потрібні докази. Вагоміші, ніж слова у твітері чи заяви у ЗМІ. Потрібні дії. Саме світу, а не тільки нам», - наголосив він.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський бере участь у Мюнхенській безпековій конференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-