В Україні виборці починають фінансувати політичні партії -  ЧЕСНО

В Україні виборці починають фінансувати політичні партії - ЧЕСНО

Укрінформ
Лише 9 з 380 зареєстрованих в Україні партій залучали в 2020 році внески власних прихильників, але цей спосіб фінансування партій набирає обертів.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили представники Руху ЧЕСНО за результатами проведеного ними моніторингу методом інтерв’ю з представниками партій.

Експерти дослідили публічні прояви фандрейзингу (збору коштів) серед політичних партій напередодні та під час місцевих виборів 2020 року, щоб виявити масштаби цього нового для України явища.

“З 380 партій збором коштів займалися лише 9 з них. У 90% випадків партії обмежувалися закликами в соціальних мережах. Лише в двох випадках у масштабах країни партії обрали формат офлайнових заходів. Були також поодинокі випадки, коли представники партій обдзвонювали людей. Але акцент партії ставили на онлайнових активностях”, - розповів провідний аналітик Руху ЧЕСНО з партійних фінансів Ігор Фещенко.

За його словами, політичний фандрейзинг в Україні лише набирає обертів і характерний для новостворених партій, які показують інший рівень та якість своєї діяльності.

“Публічний політичний фандрейзинг в Україні характерний насамперед для новостворених партій, які намагаються демонструвати інший рівень та якість своєї діяльності і будують свою політику й практику з нуля”, - зазначив Фещенко.

Він вважає залучення коштів виборців прозорим і зрозумілим способом фінансування партій, який здатен змінити сам виборчий процес в Україні.

“Цей досвід збору коштів ще не був застосований в Україні. Це здатне змінити виборчу кампанію з пропагандистської точки зору і забезпечити достатню кількість коштів для її проведення”, - вважає експерт.

Читайте також: КВУ назвав головні ризики запровадження е-голосування в Україні

На думку організаторів заходу, бажання та спроможність політичних сил залучати достатні обсяги дрібних та середніх внесків серед власних прихильників є не менш важливим, ніж державний контроль за фінансуванням партій.

Фандрейзинг або збір коштів — процес залучення грошових коштів та інших ресурсів, які організація не може забезпечити самостійно та які є необхідними для реалізації певного проєкту або своєї діяльності в цілому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-