Кулеба - про рішення Німеччини: Кожна країна заплатить подвійну ціну за Sputnik V

Кулеба - про рішення Німеччини: Кожна країна заплатить подвійну ціну за Sputnik V

Укрінформ
РФ використовує свою вакцину проти коронавірусу Sputnik V як інструмент посилення політичного впливу.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив виданню Bild, коментуючи заяви німецьких політиків, зокрема міністра охорони здоров'я Єнса Шпана, про плани замовити російську вакцину Sputnik V, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли йдеться про російський Sputnik V, кожна країна чітко має усвідомлювати подвійну ціну, яку заплатить: фінансову та політичну», - наголосив Кулеба.

Читайте також: В Єврокомісії прокоментували намір Німеччини виробляти Sputnik V

Він зазначив, що у випадку зі Sputnik V не йдеться про гуманітарні цілі. Росія, громадяни якої самі відчувають брак вакцини, використовує препарат як інструмент посилення свого політичного впливу. У цьому контексті український міністр нагадав, що світ уже бачив приклади того, що питання купівлі Sputnik V може посіяти політичний розлад.

Читайте також: Главу МОЗ Чехії звільнили за відмову купувати вакцину Sputnik V

На переконання Кулеби, рішення Німеччини в самій Росії не розглядатиметься «як нейтральна гуманітарна справа, а, найімовірніше, буде активно політизуватися як визнання того, що навіть така сильна країна, як Німеччина, не може вирішити проблеми без Росії».

Глава МЗС України звернув увагу на те, що на підконтрольних державі російських телеканалах говорять про інші країни як про «друзів» і «ворогів» Росії залежно від їх готовності чи відмови купувати Sputnik V.

Читайте також: Французький журналіст: Sputnik V – це динаміт, який Путін закинув до Європи

Раніше міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан підтвердив, що Німеччина веде переговори з російською стороною щодо придбання вакцини Sputnik V.

При цьому речник МЗС Німеччини Крістофер Бургер заперечує «ідеологічні міркування» при закупівлі вакцин.

Водночас керівництво німецької землі Баварія 7 квітня заявляло про плани налагодити виробництво Sputnik V на базі фармацевтичної компанії R-Pharm Germany у разі схвалення цього препарату ЕМА.

Читайте також: У Парижі заявили, що російський Sputnik V - засіб пропаганди, а не медпрепарат

Як повідомлялося, вакцину проти коронавірусу "Sputnik V" розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалії. Препарат був схвалений Міністерством охорони здоров'я РФ 11 серпня 2020 року попри те, що третя фаза його випробувань не проводилася.

Світові експерти висловили сумнів у дієвості цієї вакцини. Європейське агентство з лікарських засобів раніше не схвалило використання "Sputnik V" на території ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-