Рада запровадила кримінальну відповідальність за порушення правил техногенної безпеки

Рада запровадила кримінальну відповідальність за порушення правил техногенної безпеки

Укрінформ
Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт № 4157 про внесення змін до КУпАП та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки.

Як передає кореспондент Укрінформу, «за» проголосували 300 народних депутатів.

У пояснювальній записці до проєкту закону зазначається, що упродовж останніх 5 років в Україні виникло 352 тис. 838 пожеж, прямі збитки від яких склали 6 млрд. 115 млн. 589 тис. грн., а побічні – 20 млрд. 444 млн. 158 тис. грн. У МВС поінформували, що за цей період на пожежах загинули 11 тис. 208 осіб, з них – 359 дітей, травмовано 7 362 особи.

За цей період, як зазначають у міністерстві, на підприємствах, в організаціях, закладах та установах було зареєстровано 11 тис. 31 пожежу, прямі збитки від яких склали 2 млрд. 3 млн. 750 тис. грн., а побічні – 6 млрд. 554 млн. 282 тис. грн.

Тож цей законопроєкт було розроблено з метою забезпечення належного рівня пожежної та техногенної безпеки шляхом підвищення відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог у цих сферах.

Документ, серед іншого, встановлює у статті 183 КУПаП, що, зокрема, завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань, тягнутиме за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до Закону, відтепер за невиконання приписів, розпоряджень чи постанов посадовців центрального органу виконавчої влади, що реалізує держполітику з питань держнагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки (стаття 1888 КУпАП) встановлюється санкція у вигляді накладення штрафу на посадовців та фізичних осіб – підприємців від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Законопроєкти про податкову амністію пройшли перше читання в Раді

Ті самі дії, якщо їх особа вчинить повторно упродовж року після накладення адмінстягнення, потягнуть за собою накладення штрафу на посадовців та фізичних осіб – підприємців від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також законом вносяться зміни до статті 270 ККУ, згідно яких порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, каратиметься штрафом від 50 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Тії самі дії, якщо їх вчинить особа і якщо вони спричинять загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки, каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

Тобто документом запроваджується кримінальна відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, що призвело до аварії чи іншої небезпечної події з тяжкими наслідками.

Закон набере чинності із дня, наступного за днем його опублікування.

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт № 3931 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки". «За» проголосували 286 народних депутатів.

Цим законом, як йдеться у пояснювальній записці до документу, запроваджується адмінвідповідальність за перешкоджання діяльності уповноваженим посадовим особам центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок.

Як повідомляв Укрінформ, 26 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4157 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки". Також 26 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №3931 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-