Голова ОБСЄ пообіцяла добиватися виконання «Мінська»

Голова ОБСЄ пообіцяла добиватися виконання «Мінська»

Укрінформ
Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) і глава МЗС Швеції Анн Лінде заявила, що підтримуватиме роботу, спрямовану на виконання в повному обсязі Мінських угод.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини ООН.

«Як діючий голова я підтримуватиму роботу в нормандському форматі і в рамках Тристоронньої контактної групи, спрямовану на виконання в повному обсязі Мінських угод. І прагнутиму зробити свій внесок у досягнення міцного політичного рішення відповідно до зобов'язань і принципів ОБСЄ, поважаючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України в її міжнародно визнаних кордонах», - наголосила Лінде на засіданні Ради Безпеки ООН.

Читайте також: Єрмак – про ситуацію на Донбасі: План миру лежить на столі

Вона також нагадала про засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року, на якому було досягнуто домовленості про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню на сході України. Вона висловила сподівання, що ця угода приведе до покращення гуманітарної ситуації у Донецькій і Луганській областях.

«Нещодавні порушення режиму припинення вогню викликають серйозну тривогу. Дотримання норм міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права, безумовно, є необхідним», - заявила глава МЗС Швеції.

Лінде розповіла, що сьогодні пункти перетину лінії зіткнення на сході України залишаються закритими, сім'ї та родичі розділені, а літні люди не можуть отримати соціальну допомогу. Доступ до державних послуг для багатьох громадян як і раніше обмежений.

«Я знову хочу закликати відкрити два нові пункти пропуску в Луганській області по обидва боки від лінії зіткнення, а також у повному обсязі відновити роботу вже існуючих пунктів. Цей заклик був одним із моїх ключових закликів під час нещодавніх візитів до Києва і Москви», - зазначила вона.

Читайте також: «Мінськ» залишається єдиною базою урегулювання на Донбасі – МЗС Франції

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна не планує відходити від формату Мінських угод, хоча вони потребують модернізації.

Фото: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-