Вибори в ОРДЛО: Климпуш-Цинцадзе застерігає від здачі країни на умовах Кремля

Вибори в ОРДЛО: Климпуш-Цинцадзе застерігає від здачі країни на умовах Кремля

Укрінформ
Народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе ("Європейська солідарність") вважає, що вибори на окупованих територіях можуть стати початком здачі України на умовах Кремля.

Про це вона сказала в коментарі журналістам в кулуарах 16-ої зустрічі Ялтинська Європейська Стратегія (YES).

"Я не можу зрозуміти, на яких умовах Україна готова зараз проводити ці вибори на окупованих територіях. Тому що наше наполягання протягом кількох останніх років було в тому, щоби спочатку вирішити безпековий компонент, забезпечити можливість людям безпечно себе почувати і брати участь у цих виборах", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що розведення військ у кількох точках до гарантування безпеки на тих територіях та повернення тимчасово переміщених осіб до цього не призведе.

Читайте також: Вибори в ОРДЛО мають відбутися за українськими законами — Зеленський

"А, власне, якщо зараз проводити вибори і умовно, як я чую від деяких іноземних колег, в цей час мати всі війська - і регулярні російські, і найманців — там, в бараках, то я не бачу, в який спосіб можна такі вибори провести", - сказала вона.

Політик також висловила стурбованість з приводу ухваленого сьогодні Верховною Радою рішення про дострокове звільнення всіх членів ЦВК. "Якщо спочатку я вважала, що це виключно політичні намагання прибрати до рук, до такої ЦВК, якою можна буде управляти легко — і політично управляти, — зараз я бачу, що є конкретне завдання для цієї ЦВК оголосити ці вибори на окупованих територіях не зрозуміло на яких умовах і провести їх, визнати їх. І після того, як на мене, на даний момент це виглядає на умовах Кремля отримати нібито частково відновлену територіальну цілісність України", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала: "Це початок, на жаль, здачі країни на умовах Кремля".

Читайте також: "Формула Штайнмаєра" для Донбасу, або Про що мовчить очільник українського МЗС

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українська влада хоче провести місцеві вибори у всій країні, включно з тимчасово окупованими територіями Донбасу. За його словами, "формулу Штайнмайєра", яка передбачає вибори в ОРДЛО, узгодили під час президентства Петра Порошенка.

Проте колишній заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв у цьому зв'язку заявив, що що Україна ніколи не погоджувалася на "формулу Штайнмайєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-