Комітет рекомендує Раді ухвалити президентські зміни до закону про Антикорупційний суд

Комітет рекомендує Раді ухвалити президентські зміни до закону про Антикорупційний суд

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому президентський законопроєкт №1025 "Про внесення зміни до закону "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду)".

Відповідне рішення члени комітету ухвалили на засіданні 6 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Пропонується рекомендувати Верховній Раді ухвалити цей законопроєкт за основу та в цілому", - сказала голова профільного комітету Анастасія Красносільська.

Таку пропозицію підтримали всі 17 членів комітету.

Цей законопроєкт спрямований на забезпечення повного, ефективного, своєчасного судового розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів у розумні строки, а також запровадження чітких правил черговості передачі Вищому антикорупційному суду (ВАКС) підсудних йому справ відповідно до принципу правової визначеності.

Законопроєктом пропонується викласти в новій редакції підпункт "х" підпункту 3 пункту 2 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про Вищий антикорупційний суд", відповідно до якого підсудність Вищого антикорупційного суду як суду першої, апеляційної інстанцій, слідчих суддів поширюється на кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду, крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також передбачено, що до ВАКС передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Передбачається, що ухвалення цього законопроєкту дасть змогу забезпечити ефективний судовий розгляд у кримінальних провадженнях щодо корупційних злочинів у розумні строки та усуне ризики надмірного навантаження на суддів Вищого антикорупційного суду.

Читайте також: За перший день роботи до Антикорупційного суду надійшло 14 клопотань

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 29 серпня вніс до парламенту законопроект №1025 "Про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду)".

Законопроєкт про створення в Україні Вищого антикорупційного суду Верховна Рада підтримала 7 червня 2018 року.

Збори суддів Вищого антикорупційного суду України 7 травня 2019 року ухвалили рішення про початок роботи установи 5 вересня. Того ж дня головою ВАКС обрали Олену Танасевич, її заступником — Євгена Крука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-