Зеленський розпорядився провести новий конкурс суддів ЄСПЛ від України

Зеленський розпорядився провести новий конкурс суддів ЄСПЛ від України

Укрінформ
Володимир Зеленський затвердив Положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, а також утворив комісію для проведення конкурсу та затвердив її персональний склад.

Про це йдеться в указі Президента №356/2019 від 10 червня.

"З метою забезпечення добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України на виконання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до неї, відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: затвердити Положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України. Утворити Комісію для проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України (далі - Комісія) та затвердити її персональний склад", - йдеться у документі.

Крім того, Зеленський постановив ліквідувати конкурсну комісію з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України, утворену указом Президента України від 4 квітня 2019 року № 100 "Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України", та оголосити конкурс з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України.

Глава держави також доручив Комісії забезпечити проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України, а Міністерству закордонних справ - забезпечити проведення тестування учасників конкурсу щодо визначення рівня володіння ними офіційними мовами Ради Європи та внести в установленому порядку до РЄ за результатами проведення конкурсу списку кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України.

Крім того, Зеленський постановив визнати такими, що втратили чинність, указ Президента України від 1 листопада 2007 року № 1043 "Про Порядок проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України" та указ Президента України від 4 квітня 2019 року № 100 "Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України".

Зазначається, що цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Крім того, на сайті глави держави оприлюднено Положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України, яке визначає процедуру та умови проведення конкурсу, а також вимоги до кандидатів.

Оприлюднено також склад комісії для проведення конкурсу.

Читайте також: Зеленський звільнив начальника управління СБУ Рівненщини

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив проведення конкурсу з обрання судді Європейського суду з прав людини від України. Суд, ухвалюючи це рішення, виходив з того, що відповідна процедура щодо проведення конкурсу не відповідає міжнародним стандартам. Зокрема, суд взяв до уваги, що визначені комісією строки для проведення конкурсу порушують рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи.

В ЄСПЛ працюють 47 суддів – по одному від кожного члена Ради Європи. У квітні 2019 року сплив термін повноважень судді від України в Страсбурзі Ганни Юдківської.

За правилами Ради Європи, Україна має подати до Страсбурга три кандидатури, з яких ПАРЄ обирає того, хто стане суддею, повідомляє "Європейська правда".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-