Проросійське лобі хоче зменшити кількість українців у двох комітетах ПАРЄ

Проросійське лобі хоче зменшити кількість українців у двох комітетах ПАРЄ

Укрінформ
У Парламентській асамблеї Ради Європи пропонують зменшити кількість представників української делегації у двох комітетах, зокрема, у регламентному, що впливає на запровадження санкцій проти Росії.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Страсбурзі повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

"Є два комітети. Це з обрання суддів Європейського суду з прав людини та з питань правил та процедур, тобто регламентний, який напряму пов'язаний із санкціями. В обох з них працює багато українських делегатів, яких висунули політичні групи. Адже українські делегати працюють професійно. Але зараз ліві (політична група Об’єднаних європейських лівих – ред.) поставили питання про те, що це порушує принцип рівності представлення країн", - зауважив Гончаренко.

Як він наголосив, у випадку з регламентним комітетом йдеться про намагання помститися Україні й українській делегації, яка не допустила внесення змін до процедур, що могло призвести до допущення російської делегації до роботи в ПАРЄ без скасування санкцій.

Народний депутат повідомив, що оновлення складу комітетів має відбутися цього тижня упродовж зимової сесії ПАРЄ.

У свою чергу, народний депутат Олена Сотник висловила переконання, що така ситуація викликана роботою проросійських сил в ПАРЄ.

"Це питання порушив представник лівих депутат Тіні Кокс (Нідерланди – ред.). Як я розумію, це сталося через те, що не вдалося протягнути через регламентний комітет скасування санкцій. У такий спосіб українцям вирішили просто помститися", - розповіла Сотник.

Читайте також: У ПАРЄ призначили дату "азовських" дебатів

Як повідомлялося, Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ навесні 2014 року після окупації Криму і початку військових дій на Донбасі. З червня 2017 року РФ припинила платити внески до бюджету Ради Європи.

Російська сторона заявляє, що готова повернутися до виконання фінансових зобов'язань, якщо ПАРЄ прийме поправки до регламенту про скасування санкційних норм.

Водночас в Україні заявляють, що санкції щодо делегації Росії в ПАРЄ повинні зберігатися до повного виконання Москвою принципів Ради Європи і відновлення територіальної цілісності України.

За статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, держава може бути позбавлена прав брати участь у статутних органах організації.

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі 21-25 січня проходить зимова сесія ПАРЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-