Рішення про “українську поправку

Рішення про “українську поправку" вплине на діалог із Польщею - Дещиця

Укрінформ
Рішення Конституційного суду Польщі щодо визнання “української” поправки в законі про Інститут національної пам’яті (ІНП) РП неконституційною є аргументом для переведення українсько-польського діалогу у конструктивне русло.

На цьому в коментарі Укрінформу заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

“Я сподіваюся, що це рішення Конституційного суду Польщі буде додатковим аргументом, щоб перевести діалог у русло більш прагматичної і конструктивної співпраці”,- заявив Дещиця.

За його словами, польський суд ухвалив “справедливе рішення”, що дасть можливість зміцнити діалог істориків.

Він звернув увагу, що відразу після прийняття цього рішення судом Президент України подякував Президентові Польщі за цю ініціативу.

Читайте також: Клімкін прокоментував рішення КС Польщі щодо "української поправки"

Як інформувалося, Конституційний суд Польщі визнав зміни до закону про ІНП РП, що стосуються положень про "українських націоналістів" та "Східну Малопольщу" такими, що суперечать Конституції країни.

Зміни до закону про ІНП Польщі, який був ухвалений у парламенті наприкінці січня минулого року і підписаний президентом на початку лютого, набув чинності 1 березня 2018 року. Ним передбачалося, зокрема, покарання штрафом і тюремним ув'язненням до трьох років осіб, у тому числі іноземців, які звинувачуватимуть Польщу і польський народ у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка викликала різку критику в Ізраїлі та США. Також законом передбачалося кримінальне переслідування за заперечення "злочинів українських націоналістів" проти громадян Польщі в період з 1925-го по 1950 роки, що полягало у “застосуванні насилля, терору чи інших форм порушення прав людини щодо окремих людей чи населення”. Ці положення також передбачали, що цим злочином був “геноцид проти громадян Другої Речі Посполитої на Волині та у Східній Малопольщі”. Ця поправка викликала негативну реакцію в Україні. Президент Польщі Анджей Дуда в лютому попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й "української" поправки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-