ЄСПЛ зобов'язав Росію забезпечити поранених моряків відповідним лікуванням

ЄСПЛ зобов'язав Росію забезпечити поранених моряків відповідним лікуванням

Укрінформ
Європейський суд з прав людини частково задовольнив заяву України та зобов'язав Російську Федерацію забезпечити поранених українських моряків відповідним лікуванням.

Про це написав міністр юстиції України Павло Петренко у Facebook.

«Європейський суд з прав людини ( European Court Of Human Rights (ECHR) вирішив частково задовольнити заяву України щодо застосування попередніх заходів відповідно до Правила 39 Регламенту Суду та зобов'язав Росію забезпечити поранених моряків, захоплених Росією 25 листопада, відповідним лікуванням», - повідомив Петренко.

Він також поінформував, що суд залишив в силі вимогу до РФ щодо надання інформації про стан здоров`я та умови тримання українських моряків, яку він не отримав від Росії в строк, встановлений в листі Суду від 29 листопаду.

За словами Петренка, Україна має подати повноцінну міждержавну заяву до ЄСПЛ щодо порушення прав моряків до 7 січня 2019 року.

Згідно з роз'ясненням Харківської правозахисної групи, Регламент Європейського Суду з прав людини передбачив можливість у екстрених випадках звертатися до Суду не лише за звичайною процедурою подачі скарги, але й у Правилі 39 закріпив можливість звертатися із заявою про застосування термінових (невідкладних) заходів реагування на триваюче порушення прав людини.

Читайте також: Україна має право визнавати захоплених моряків військовополоненими - чиновник США

Європейський Суд застосовує процедуру лише у крайніх випадках, коли шкода, що може бути спричинена особі, є неминучою та дуже суттєвою. Це може бути випадок, коли хворий, який знаходиться під вартою, може померти, або особу, яку переслідують за політичні погляди у її рідній країні, може бути піддано екстрадиції і є суттєві побоювання щодо того, що його може бути піддано катуванню або жорстокому поводженню тощо.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці і 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих українських моряків.

Нині 21 український військовий знаходиться в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - Андрій Артеменко, Василь Сорока і Андрій Ейдер - також у Москві, у медчастині ізолятора "Матросская тишина".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-