Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про філософію політики «Відкритого Уряду», доступність і публічність – у новій книзі

Про філософію політики «Відкритого Уряду», доступність і публічність – у новій книзі

Блоги
Укрінформ
Можу трохи попишатися досягненнями стосовно виходу чергової своєї книги з проблематики «доступу»

7 років тому, завдяки у тому числі активній позиції громадськості прийнято Закон України «Про доступ до публічної інформації». Закон містив поняття «доступ до публічної інформації», «відкриті дані», «доступ до інформації про особу», «доступ до витрачання бюджетних коштів», «система обліку публічної інформації», «5-ти денний термін надання відповіді на запит». У перший місяць роботи «доступу» ми розробили «модель» організації доступу до публічної інформації, яка надала можливість запитувачам отримувати відповіді протягом 5 робочих днів, стала прикладом для інших органів влади, місцевого самоврядування, лягла в основу створеняя управління забезпечення доступу до публічної інформації в Секретаріаті Кабміну й успішно функціонує до сьогоднішнього дня.

В наступні два роки розроблено «модель» відшкодування фактичних витрат за копіювання документів та систему обліку публічної інформації, які працюють й до сьогодні. У подальшому закон про доступ доповнено нормами «публічна інформація у формі відкритих даних», розроблено механізми оприлюднення відкритих даних з подальшим їх використанням та поширенням. Приємно, що вже сьогодні, робота з «відкритими даними» стрімко набирає обертів, надаються електронні послуги, систематично відкриваються реєстри даних у різних сферах суспільного життя, і навіть публікуються на Європейському порталі відкритих даних, а Україна, за результатами останнього звіту Open data Barometer займає 17 місце у світі!

Можливість працювати над питаннями доступу та розвивати цей ключовий напрям державного управління, в свій час, стала вирішальним стимулом залишитись на державній службі. Насправді, багато складної роботи було пророблено й головне корисної та результативної, хоча ще є простір для вдосконалення та змін. Системно підійшовши до питання підкріпила його теоретико-правовою базою, а практичні аспекти внесла в площину власних наукових досліджень.

Наразі, можу трохи попишатися досягненнями стосовно виходу чергової своєї книги з проблематики «доступу». Пропоную і вам ознайомитися з науково-практичною частиною реалізацї органами влади «доступності», філософією політики «Відкритого Уряду», публічності органів виконавчої влади та механізмів їх роботи у монографії «Органи виконавчої влади України як розпорядники публічної інформації: теоретико-правові та практичні питання».

Роксолана Стадник
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-