Путін не виконав гарантії щодо допуску до українських політв'язнів - Денісова

Путін не виконав гарантії щодо допуску до українських політв'язнів - Денісова

Відео
Укрінформ
Надані російським президентом Володимиром Путіним гарантії щодо відвідання українським омбудсменом ув'язнених українців у Росії та в окупованому Криму не були виконані.

Так заявила Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова під час брифінгу у Москві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Під час двох телефонних розмов президент Росії дав гарантії мені як українському омбудсмену в доступі до українських ув'язнених. Також МЗС України надіслало офіційну ноту щодо відвідання мною утримуваних в російських тюрмах та окупованому Криму українських політв'язнів. Констатую - ці гарантії не були виконані", - заявила вона.

Вона наголосила, що зробила все, аби отримати доступ до ув'язнених.

"На жаль, суд відмовив мені в доступі до Романа Сущенка на підставі того, що його справа є не розглянута судом вищої інстанції", - зазначила український омбудсмен.

Денісова зауважила, що двічі безпідставно було відмовлено у доступі до Олега Сенцова.

"Вчора Уповноважена з прав людини РФ Москалькова теж мені відмовила на підставі того, що я не є громадянкою РФ. Було б дивно, аби український омбудсмен була б громадянкою Росії. Я - українська кримчанка, так само як і Олег Сенцов - український кримчанин. РФ намагається нав'язати йому силоміць російське громадянство як покарання. Дивний підхід, громадянство має бути привілеєм, а не покаранням", - додала Денісова.

Читайте також: Кольченко просить про зустріч з українським консулом та омбудсменом

Як повідомлялося, Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.

Незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-