РФ зриває домовленості про

РФ зриває домовленості про "дзеркальний" допуск омбудсменів — Геращенко

Укрінформ
Відмова уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій у побаченні з незаконно засудженим Романом Сущенком свідчить про свідомий намір з боку РФ зірвати домовленості президентів про "дзеркальний" допуск омбудсменів до ув'язнених.

На цьому наголосила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у дописі на Facebook.

"Омбудсвумен Л.Денисовій укотре відмовлено в зустрічі з Р.Сущенком. РФ свідомо зриває домовленості президентів і ігнорує той факт, що В.Путін гарантував українській уповноваженій доступ до політв'язнів", - написала вона.

Водночас перший віце-спікер зауважила, що українську владу часто звинувачують у недостатньо активній боротьбі за визволення заручників. "Які ще факти потрібно, аби найбільші критики влади пересвідчилися у повній невміняємості Кремля, який блокує звільнення заручників і політв‘язнів, доступ до них?" - заявила Геращенко.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що російська влада відмовила їй у побаченні з ув'язненим українським журналістом Романом Сущенком.

Читайте також: Москалькова потрапить до Одинцова, коли Денісову пустять до Сущенка - депутат

Вона звернулася до керівника Адміністрації президента РФ Антона Вайна щодо розблокування реалізації наданих їй гарантій щодо допуску до всіх українських політв'язнів, а також заступника голови АП – прес-секретаря Дмитра Пєскова, "який неодноразово наголошував, що виконання президентських домовленостей залежить від двох омбудсменів":

Як повідомляв Укрінформ, після телефонної розмови президентів України і Росії уповноважені з прав людини двох країн домовилися відвідати по 34 ув'язнених.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Досі вона не змогла відвідати жодного з них.

Російський уповноважений Тетяна Москалькова прибула до Києва 26 червня вранці. Вона вже зустрілася з моряками судна "Норд", затриманого в акваторії Азовського моря 25 березня під прапором Росії. До засудженого в Україні кримського дезертира Максима Одинцова її не допустили, оскільки вона не мала всіх необхідних документів.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-