Україна ніколи не виробляла бойових ракет - в.о голови космічного держагентства

Україна ніколи не виробляла бойових ракет - в.о голови космічного держагентства

Оновлено
Укрінформ
Українські підприємства ніколи не виготовляли, не проектували бойових ракет, лише космічні у співпраці з Росією.

 «Для того, щоб ракету і двигун відповідним чином використовувати, необхідно мати доступ до технології виробництва ракетного палива. Такої технології Корея не має. Її мають, за великим рахунком, дві сторони: Росія та Китай. Державне космічне агентство доручило конструкторському бюро «Південне» дати висновок, яким чином ця технологія могла потрапити до Кореї. На сайті технічного агентства, на сайті КБ «Південне» була опублікована інформація, що ці технологія та вироби не могли потрапити до Кореї з території України. Наша думка та думка експертів з цього приводу однозначна, адже ми дотримуємось усіх міжнародних обмежень щодо постачання ракетних технологій і зобов'язань України щодо передачі технології інших країнам. Крім того, до сьогодні Україна та підприємств комічної галузі не займались виробництвом бойових ракет. Тобто ми не проектували бойові ракети, і лише за міжнародними домовленостями виробляли «Циклон-2» і «Циклон-3» (це були космічні ракети), реалізуючи російську космічну програму», - пояснив Радченко.

При цьому він зазначив, що у 2011 році громадяни Північної Кореї намагались отримати документацію щодо виробництва ракетної техніки, однак вони були затримані.

«На міжнародній конференції, що проводилась у місті Дніпропетровську, громадяни Північної Кореї спробували отримати документацію, дипломні роботи з ракетної техніки. Але вони були затримані працівниками служби безпеки і були засуджені згідно з законом: отримали 8 років обмеження волі, тобто досі вони ув'язнені», - зазначив в.о. голови Державного космічного агентства.

Інших провокацій з боку Північної Кореї стосовно отримання документації чи готової продукції з українських підприємств, зі слів Радченка, не було.

Читайте також: У космічному держагентстві прокоментували скандал із ракетами КНДР

Як повідомляв Укрінформ, американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб стверджувала, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів з так званого чорного ринку, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна завжди дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

У державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їхні деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв'язку з ракетними програмами Північної Кореї.

В.о. голови Державного космічного агентства Юрій Радченко 15 серпня під час брифінгу назвав твердження щодо можливості поставок Україною двигунів до ракет у Північну Корею безпідставними. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-