У БПП прокоментували фейк про «український слід» в ракетній програмі КНДР

У БПП прокоментували фейк про «український слід» в ракетній програмі КНДР

Укрінформ
Україна ніколи не співпрацювала у військово-технічній сфері з Північною Кореєю, на відміну від Росії, яка до 2014 року отримувала деталі та комплектуючі для ракет від українських підприємств.

Про це написала народний депутат від фракції БПП, член Комітету ВР Ірина Фріз на своїй сторінці у Facebook.

«Щодо публікації NYT (New York Times — ред.). Україна ніколи не вела військово-технічну співпрацю з КНДР. Втім, таку співпрацю мала Росія. І саме Росія до 2014 року отримувала деталі та комплектуючі для ракет з українських підприємств. На той час РФ декларувала, що отримувала їх для власних потреб. Згідно з міжнародним правом саме покупець несе відповідальність за кінцеве використання продукції військового та подвійного призначення. На жаль, сьогодні ми не знаємо, куди та з якою метою Росія здійснювала реекспорт ракетних технологій, що отримувала до 2014 року нібито для потреб власних збройних сил», - зазначила вона.

Народний депутат висловила переконання, що за порушення Росією умов експортного контролю має бути застосоване повне ембарго на імпорт та експорт російського озброєння, а також проведене міжнародне розслідування постачання технологій та комплектуючих Російською Федерацією до країн, що перебувають під міжнародними санкціями.

За словами парламентарія, є інформація про те, що ядерна програма КНДР і її програма будівництва балістичних ракет відбувалася за підтримки російських спеціалістів, які брали участь у роботах на території Північної Кореї принаймні з середини 2000-х років.

Читайте також: У МІП прокоментували фейк про ракети КНДР з українськими двигунами

Крім того, за її словами, існують дані про доправлення морем продукції військового призначення до КНДР з території РФ, що, зокрема, підтверджується інформацією таких іноземних видань, як Sankei Shimbun, а також розвідки Південної Кореї в лютому 2016 року.

Водночас Фріз не виключає, що ядерна та ракетна програма Ірану також розвивається за допомогою Росії. “Не даремно 13 серпня цього року парламент Ірану збільшив видатки на власну ракетну програму на 0,5 млрд доларів. Це збіглося з загостренням ситуації навколо КНДР”, - зауважила вона.

Парламентарій нагадала, що ще з радянських часів Кремль розглядав Північну Корею як противагу Сполученим Штатам та його союзникам на Далекому Сході, і ця політика триває.

Читайте також: Україна не постачала зброю та військові технології до Північної Кореї - Турчинов

При цьому вона висловила думку, що "російська допомога Пхеньяну в розвитку озброєння - це чергове намагання Росії знайти шляхи для переговорів з Вашингтоном та створення безпекової проблеми для нього на тихоокеанському напрямку".

“Відповідно поява «українського сліду» в ракетній програмі КНДР лежить виключно в намаганні Росії змінити позицію США в тому числі щодо України та позбавитись санкційного тиску. Більше того, переконана, що Кремль координує дії Північної Кореї”, - додала Фріз.

Раніше американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб повідомила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям з "чорного ринку" потужних ракетних двигунів, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-