Сергій Борзов: На Вінниччині з початку року реалізували 27 інвестиційних проєктів

Сергій Борзов: На Вінниччині з початку року реалізували 27 інвестиційних проєктів

Укрінформ

На Вінниччині попри воєнний стан у січні-вересні поточного року реалізовано 27 інвестиційних проєктів загальною вартістю майже 1,2 млрд грн.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Нам дуже важливо, щоб бізнес Вінницької області повернувся на довоєнний економічний та промисловий рівень. Адже вже другий рік нам доводиться працювати та підлаштовуватись до дуже непростих умов фізичного руйнування енергетичних та промислових об’єктів, порушення логістичних ланцюгів постачання сировини та збуту продукції, мобілізації частини працівників. Попри це, за 9 місяців 2023 року в області реалізовано 27 інвестиційних проєктів загальною вартістю майже 1,2 млрд грн. Завдяки цьому створено близько 970 нових робочих місць», - сказав Борзов.

За його совами, із загальної кількості інвестиційних проєктів харчовій галузі реалізовано дев'ять на суму понад 835 млн грн, що дозволило створити 209 нових робочих місць.

Серед найбільших інвестпроєктів 2023 року - завершення будівництва логістичного центру для мережі магазинів «АВРОРА» та складського комплексу для зберігання готової продукції кондитерського виробництва. Реалізація таких проєктів в черговий раз підтверджує винятковий логістичний потенціал області та привабливість цього напрямку для інвесторів.

Що стосується 2022 року, то інвестиційна діяльність на території Вінницької області фактично зупинилася через воєнні ризики. Проте вже в другому півріччі бізнесу вдалося адаптуватися до роботи в умовах воєнного стану, про що свідчить відновлення інвестиційних процесів. Так, протягом 2022 року на території Вінницької області було реалізовано 32 інвестиційних проєкти загальною вартістю майже 1,15 млрд грн та створено 174 нових робочих місця. З них у харчовій галузі – 10 проєктів на суму 835,2 млн грн, в інших – 22 проєкти на суму 279,38 млн грн. Створено 174 нових робочих місця.

Загалом, наразі на території Вінницької області реалізуються 54 довгострокових інвестиційних проєкти на загальну суму понад 1,9 млрд грн, які забезпечать створення іще 876 нових робочих місць.

Очікується, що такі великі проєкти як будівництво заводу з виробництва продукції для зимових видів спорту компанією ТОВ «Хед Вінниця» будуть відновлені після завершення війни.

Читайте також: Голови громад з Черкащини та Кіровоградщини вивчали кращі практики на Вінниччині - U-LEAD

Начальник ОВА зазначив, що покращення динаміки залучення інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх, можливе у випадку запровадження ефективного механізму страхування воєнних ризиків та залучення боргового капіталу. Наразі Уряд співпрацює з агентством Світового банку MIGA та американською агенцією DFC для вирішення цих питань.

Борзов також наголосив, що у 2023-24 роках робота обласної військової адміністрації буде спрямована на підтримку діючих підприємств та надання всебічної підтримки потенційним інвесторам, які планують реалізувати проекти задля швидкого повоєнного відновлення України.

Фото: Вінницька ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-