У Києві відкрили виставку «Скорботний шлях Бахмута»

У Києві відкрили виставку «Скорботний шлях Бахмута»

Фото
Укрінформ
У столиці відбулося відкриття виставки «Скорботний шлях Бахмута», що представляє цикл барельєфів на шкаралупі страусиних яєць та графічних робіт Via Dolorosa.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відкриття виставки відбулось у Національному заповіднику «Софія Київська».

«Скорботний шлях Бахмута відображений за допомогою різьблених барельєфів на страусиній шкаралупі товщиною пів міліметра. Ми отримуємо просторове об'ємне зображення за допомогою світла, кольору, світлотіні та глибини прорізі. Фактично це є робота стоматолога. Я працював високошвидкісними алмазними борами», – сказав автор виставки Дмитро Денисенко.

У Києві відкрили виставку «Скорботний шлях Бахмута» / Фото: Євген Котенко

Він підкреслив, що колекція виконана у техніці «різьбленки» – прорізної різьби по пташиному яйцю без будь-яких хімічних домішок. Автор розповів, що виготовлення займає майже весь робочий день - з восьмої до сімнадцятої, і на одне таке яйце йде 1,5-2 місяці.

Саме ці експонати вдалося врятувати та вивезти з-під ворожих обстрілів, але частина експозиції була знищена внаслідок бойових дій у Бахмуті.

Колекція супроводжується графічними роботами Via Dolorosa, які відображають біблійні мотиви Скорботного шляху Ісуса Христа та є допоміжними інформаційними елементами виставки.

Читайте також: У Рівному відкрили виставку світлин «Українська медицина воєн»

«Спочатку людині зручніше зрозуміти символіку на графічних роботах, а потім уже з розумінням символіки бачити, як це виглядає саме на різьблених страусиних яйцях», – пояснив Денисенко.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зауважив, що з цих робіт "ми сьогодні відчуваємо зв'язок чогось давнього, споконвічного та духовного".

«На багатьох роботах якраз той Христовий шлях, який є ознакою тернистості і боротьби, перекладений на шлях людини, шлях усього міста Бахмут. Світло переможе темряву. Це не просто біблейська істина, це наратив усього нашого життя», – наголосив Карандєєв.

Виставка триватиме з 9 лютого по 11 травня у виставковій залі «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська» щодня, крім понеділка, з 10:00 до 17:00.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відкрили виставку «Бахмут: Не віддамо», присвячену місту-фортеці в Донецькій області як символу стійкості та незламності українського народу в протистоянні Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-