У Києві презентували документи президента УНР в екзилі Миколи Плав'юка

У Києві презентували документи президента УНР в екзилі Миколи Плав'юка

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася презентація нового надходження документів президента Української Народної Республіки в екзилі Миколи Плав'юка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні (24 січня – ред.) урочиста подія, пов'язана з тим, що громадська організація передає архівні документи на державне зберігання. Зі свого боку держава забезпечить гідні умови збереження, їх оцифрування з подальшим розміщенням на електронні ресурси з можливістю доступу до цих документів для громадськості”, – зазначила директорка Центрального державного архіву громадських об'єднань Ольга Бажан.

У Києві презентували документи президента УНР в екзилі Миколи Плав'юка / Фото Михайла Дем‘яненка

Голова Державної архівної служби Анатолій Хромов зазначив, що передача архівних документів ускладнилася через COVID-19, а вже згодом через повномасштабну війну, тривалий час стояло питання: “Чи варто взагалі повертати документи під час війни?”.

Хромов підкреслив, що представники архівної служби вирішили, що все-таки будуть повертати документи.

“За час президентства Микола Плав'юк створив понад 20 тисяч документів, найбільш важливі з них будуть передані сьогодні до Центрального державного архіву громадських об'єднань України”, – поінформував керівник ГО "Фундація імені Олега Ольжича" Олександр Кучерук.

Перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Богдан Червак, який був особисто знайомий з Миколою Плав'юком, розповів, як відбувалася передача повноважень президента УНР народнообраному Президенту України Леоніду Кравчуку в 1992 році. Він також висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить законопроєкт, відповідно до чого визнається правонаступництво України від Української Народної Республіки.

Підготовка передавання архіву Миколи Плав'юка тривала близько року. Під час заходу був підписаний договір про співробітництво між Центральним державним архівним громадським об'єднанням України (ЦДАГОУ) та Фундацією імені Олега Ольжича, що, на переконання представників двох структур, стало важливим кроком у розвитку відносин між ними та сприятиме їхній співпраці в архівній, історичній і культурній сферах.

Читайте також: Львівський історичний архів оцифрував 500 тисяч копій унікальних документів західної України

Гості заходу мали унікальну можливість ознайомитися з оригіналами маловідомих документів Миколи Плав'юка, рідкісними світлинами, раритетними листами. Головними об'єктами презентації були щоденник Миколи Плав'юка, "Грамота про складання повноважень і припинення діяльності Державного Центру Української Народної Республіки в екзилі", автографи Андрія Мельника, Михайла Воскобійника, Івана Самійленка, документи про вшанування пам'яті очільників ОУН Євгена Коновальця і Олега Штуля-Ждановича. Загалом захід відвідали кілька десятків людей.

Як повідомляв Укрінформ, Львівський історичний архів оцифрував 500 тисяч копій унікальних документів Західної України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-