У Києві відкрилася виставка «Земні шляхи Небесної сотні»

У Києві відкрилася виставка «Земні шляхи Небесної сотні»

Фото, відео
Укрінформ
У Києві відбулося відкриття виставки «Земні шляхи Небесної сотні» в пам'ять про загиблих під час Революції гідності.

Виставка відкрилася в Музеї історії міста Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Світла пам'ять кожній людині, яка віддала своє життя на Майдані. Вони це робили в ім'я України, в ім'я нас із вами. Так само, як це роблять наші воїни зараз на фронті. І кожна з наших бригад, кожен із наших підрозділів, кожне наше військове утворення, які сьогодні на фронті мають право називати себе послідовниками Небесної сотні. Так само, як і послідовниками армії Української Народної Республіки, послідовниками козацького війська, які боролися за нашу з вами землю», — зазначив т.в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

У Києві відкрили виставку «Земні шляхи Небесної сотні» / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Виставка триватиме до 25 лютого. Відвідувачі матимуть змогу побачити велику кількість особистих речей Героїв Небесної сотні. «Ця виставка якраз розповідає про Небесну сотню не як знеособлену символічну важливу групу героїв, а як про наших сучасників, як людей, які жили поряд з нами. Які мали власні родини, мрії, життєві долі, плани. І саме тому тут представлені особисті речі. Здавалося б, банальні звичайні прості предмети: Біблія, Кобзар, предмети вжитку, портрети, подаровані батьком, обладунки з Майдану, топографічні карти», — розповів генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні Ігор Пошивайло.

В експозиції представлені речі, надані родинами загиблих Валерія Брезденюка, Юрія Вербицького, Назарія Войтовича, Едуарда Гриневича, Устима Голоднюка, Миколи Дзявульського, Романа Гурика, Олександра Капіноса, Ігоря Костенка, Якова Зайка, Володимира Мельнічука, Людмили Шеремет, Івана Наконечного, Богдана Сольчаника, Володимира Чаплінського, Василя Сергієнка, Романа Сеника, Валерія Опанасюка.

Виставка організована Національним музеєм Революції гідності та Музеєм історії міста Києва. Серед партнерів: Національний музей історії України, Національний музей історії України у Другій світовій війні, Харківський історичний музей імені Миколи Сумцова, Художній музей Михайла Біласа.

Читайте також: У Сеймі Польщі триває виставка «Україна. Сльози війни»

Революція Гідності була наймасштабнішою акцією захисту громадянських прав у новітній історії України, що охоплює період із 30 листопада 2013 року до лютого 2014-го.Вона стала відповіддю на протиправний розгін мирної акції студентів та громадських активістів, яка розпочалася 21 листопада 2013 року як спротив проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на європейську інтеграцію. Одними з головних причин протестів стали надмірна концентрація влади в руках Віктора Януковича та його «сім'ї», небажання народу України миритись із перетворенням країни не лише де-факто, а й де-юре на одну з колоній Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-