У столичних парках проти ожеледиці використовуватимуть гранітну крихту та бішофіт

У столичних парках проти ожеледиці використовуватимуть гранітну крихту та бішофіт

Укрінформ
Для боротьби з ожеледицею у 130 парках і скверах столиці замість технічної солі використовуватимуть гранітну крихту та бішофіт.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська державна адміністрація повідомляє у Фейсбуці.

“За результатами минулорічного успішного експерименту з використання гранітної крихти в 50 парках та скверах столиці вирішили продовжити та масштабувати цей підхід. Окрім гранітної крихти, також використовуватимемо бішофіт – природний мінерал із високим вмістом магнію і калію. Обидва варіанти є чудовими протиожеледними засобами, а головне – дружніми до навколишнього середовища", – зазначив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

За його словами, гранітну крихту та бішофіт використовуватимуть цієї зими в 130 парках та скверах у всіх районах столиці замість технічної солі. Зокрема екологічними методами з ожеледицею боротимуться в Голосіївському парку імені Максима Рильського, на “Стежці здоров’я” парку Партизанської слави, у парку Кіото, парку імені Тараса Шевченка та інших.

Як зазначають у КМДА, гранітна крихта вже давно використовується замість технічної солі у скандинавських країнах, а також в Австрії, Німеччині та США.

Серед переваг цього підходу зокрема екологічність: на відміну від технічної солі, гранітна крихта абсолютно не впливає на ґрунт, а отже не порушує водопоглинання.

Також гранітна крихта не становить загрози для домашніх улюбленців. Тоді як використання солі може викликати хімічні опіки на лапках.

Читайте також: В Україні прогнозують до 2° тепла, подекуди ожеледиця

Після завершення сезону частина гранітної крихти збирається і може бути використана у наступному році.

Переваги використання бішофіту порівняно з технічною сіллю: бішофіт є безпечним для навколишнього середовища; він швидко розщеплює лід (протягом 15 хвилин при температурі -15 °C); для досягнення ефекту потрібно значно менше бішофіту, ніж технічної солі. Крім того, бішофіт збагачує ґрунт мінералами, що позитивно впливає на рослини та екосистему.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 290 одиниць спецтехніки та понад 4 тисячі людей продовжують розчищати дороги.

Фото: КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-