У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв Голодомору

У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв Голодомору

Відео
Укрінформ
У Музеї книги і друкарства України відбулося відкриття виставки “1932-1933 — 2014-2023”, яка присвячена 90-й річниці Голодомору в України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експозиція “1932-1933 — 2014-2023” працюватиме протягом місяця. Цей виставковий проєкт – данина пам'яті мільйонів українців, які стали жертвами комуністичного режиму. Це реакція на те, що відбувається сьогодні. Це внесок в боротьбу, щоби непокаране зло з часом дістало справедливе покарання.

“Ідея була в тому, щоб провести паралель між подіями 90-літньої давності і сучасними подіями, оскільки вони по своїй суті є абсолютно пов'язаними між собою. В основі як злочину Голодомору, так і нинішніх подіях, лежить нестримне бажання російської влади і російської держави знищити українську націю, при чому знищити саме у фізичному розумінні. І те, і те є геноцидом. Різниця лише в тому, що у випадку Голодомору людей морили голодом і люди помирали від голоду, а у наші часи росіяни намагаються де можуть знищити українців фізично, а там де не можуть, перед тим, як знищити фізично, намагаються знищити духовно”, - сказав один з організаторів виставки Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Експозиція складається з окремих розділів. Зокрема виставка пропонує хронологію подій, що охоплюють майже століття – від початку 1900-х років і аж до визнання Голодомору геноцидом у сучасному світі – підготовлену за підтримки Українського інституту національної пам’яті.

У рамках виставки представлена частина Меморіально-освітньої приватної колекції Ділової ради України-США (U.S. – Ukraine Business Council) «Голодомор: очима українських художників». До експозиції входять роботи митців, що самі або родичі пережили лихі часи Голодомору: авторські ліногравюри Миколи Бондаренка, які стали ілюстрацією до видання «Україна-1933. Кулінарна книга. Пам'ять людська».

Викладачі та студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Національного університету харчових технологій відтворили «буденні рецепти виживання українців у лихі часи». На відкритті відвідувачі мали змогу скуштувати балабушки, половяники, маторжаники, ляпошки, линтуси.

Українського природного колориту експозиції додала студія декоративного дизайну Олени Шевченко. Зокрема на виставці представлено живопис, графіка, предмети українського побутового вжитку того періоду, книги, плакати, оригінали робіт Євгенії Сакевич-Даллас та Володимира Куткіна.

Читайте також: В Україні стартував онлайн-проєкт «Голодомор. Історії роду»

Крім того, гості експозиції можуть погортати буклет із забороненими й невідомими фото з часів Голодомору від західних журналістів. Видання містить не лише фотокартки, а й історії, як ці плівки вивозили.

“Події сучасності піднімають і виставляють сумні сторінки історії нашої держави на перший план. Зараз ми бачимо і розуміємо наскільки тісно це все пов'язано, наскільки важливо давати правильну оцінку цим подіям і карати зло. Тоді можливо запобігти цьому в майбутньому”, - підкреслила куратор виставки Світлана Кушлянська.

На церемонії відкриття відбувся показ пластичного перформансу творчого об'єднання AMAENTES «Заколисані».

Впродовж листопада в рамках виставки відбуватимуться зустрічі із режисерами фільмів, присвячені подіям 1932-1933 років. Зокрема будуть покази фільмів «Свідок Женя» режисера Сергія Заболотного та «Голод 33» режисера Олеся Янчука.

Як повідомляв Укрінформ, уже 28 держав визнали Голодомор геноцидом українського народу на державному рівні, ще в чотирьох країнах ухвалені рішення однією з палат парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-