Мовний скандал із таксистом: Кремінь каже, що водій не уникне покарання

Мовний скандал із таксистом: Кремінь каже, що водій не уникне покарання

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь готує звернення до відповідних органів щодо притягнення до відповідальності водія таксі Bolt, який вигнав пасажирок через їхню законну вимогу обслуговувати державною мовою.

Як передає Укрінформ, про це мовний омбудсмен повідомив у Фейсбуці, коментуючи інцидент, який стався в Києві.

“Зараз ми готуємо звернення до відповідних органів, зокрема до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt, для встановлення особи порушника та притягнення його до відповідальності”, - зазначив Кремінь.

За словами уповноваженого, водій таксі, який відмовився обслуговувати пасажирок державною мовою, порушив статтю 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної, відповідно до якої мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

“Кодексом України про адміністративні правопорушення безпосереднім порушникам мовного Закону в частині застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів передбачено адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні ця сума становить 3400-5100 грн”, - підкреслив Кремінь.

Читайте також: У Житомирі судитимуть чоловіка, який накинувся на покупчиню за прохання перейти на українську

Також зазначається, що протягом 9 місяців 2023 року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». З них більше половини - 1519 - стосуються сфери обслуговування споживачів.

Як повідомляли ЗМІ, в Києві трапився черговий мовний скандал, водій таксі відмовився обслуговувати пасажирів державною мовою та вигнав їх з автомобіля. На запитання про причину відмови, водій сказав "ви хворі люди".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-