У Києві відбулася акція на підтримку бійців «Азову», які понад 500 днів перебувають у полоні РФ

У Києві відбулася акція на підтримку бійців «Азову», які понад 500 днів перебувають у полоні РФ

Фото, відео
Укрінформ
На Софіївській площі відбулася акція під гаслом "Будь голосом наших полонених. Твоє мовчання їх вбиває", що має на меті нагадати українцям про бійців батальйону "Азов", які півтора року перебувають російському полоні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цю акцію ми назвали "Будь голосом наших полонених", таким же, як навесні 2022, коли всі голосно кричали про хлопців, які перебували на "Азовсталі". Мета сьогоднішньої акції - привернути увагу суспільства. Ми звертаємося до кожного українця та українки, щоб вони говорили про полонених, стали їхніми голосами. Бо в наших хлопців немає часу - вони помирають у полоні. Вони повертаються з вагою до 50 кг... Полон не є опцією зі збереження життя", - зазначила організаторка акції та родичка полоненого Олександра Ряба.

На Софіївській площі відбулася акція під гаслом "Будь голосом наших полонених. Твоє мовчання їх вбиває" / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

За її словами, протягом чотирьох місяців не було обмінів військовополоненими, де б були азовці, та вже понад 500 днів рідні чекають на "саме те" прізвище в обмінних списках.

На акцію зібралися понад п'ятдесят активістів - батьки, сестри, діти та побратими полонених азовців. Вони стояли на Софіївській площі, тримаючи плакати із написами "Поверніть сина з полону", "Наші рідні другий рік у полоні – там, де немає завтра", "Не мовчи. Мовчання вбиває", "Азов. Не дайте світові забути їх", "Мій син - моє життя. Поверніть сина з полону".

Мати полоненого азовця Тетяна (прізвище вона не розкрила з безпекових міркувань) розказала, що вже 17 місяців у полоні знаходиться її син, про стан якого немає жодної інформації.

Читайте також: Незламні, нескорені, неспинні — легендарні: “Азову” — 9 років

"Ми маємо змогу щось почути про рідних, коли йдуть обміни азовцями. Але такий шанс є не завжди: полонені сидять в різних колоніях, і, зокрема, хлопці не завжди виходять саме з тієї колонії, де перебуває мій син. Про нього я з 6 травня не маю жодної інформації, бо обміну азовцями, на жаль, немає", - зазначила вона.

Мати полоненого додала, що щонайменше раз на місяць сім'ї приходять в Координаційний штаб, щоб нагадати про рідних. За її словами, попри всі зусилля української сторони, росіяни чинять перепони.

"Ми хотіли б, щоб нас почув народ і, мабуть, та сторона, щоб почалися обміни, бо їхні полонені також є в Україні", - сказала жінка.

Читайте також: Виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей» відкрилась у Києві

Як повідомлялося, 20 травня 2022 року гарнізон у Маріуполі вийшов у почесний полон заради порятунку поранених і гідного поховання тих, хто загинув на Азовсталі.

Частина захисників уже повернулася додому, але понад 1900 залишаються в російському полоні, з них близько 700 бійців полку "Азов". Зокрема, 6 травня 2023 року повернули 45 бійців "Азову".

З метою нагадати про те, що захисники «Азовсталі» перебувають у ворожому полоні вже понад 500 днів, небайдужі у більш як 20 містах Європи та світу провели масштабні маніфестації. Зокрема полонених оборонців Маріуполя підтримали у містах Франції, Польщі, Італії, Великої Британії, Чехії, Швеції, Туреччини, Канади, Австрії, Грузії, Латвії, Іспанії, Австралії, Німеччини, Молдови та кількох штатах США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-