Прокуратура оголосила підозру агенту РФ, який готував теракт у Києві

Прокуратура оголосила підозру агенту РФ, який готував теракт у Києві

Фото
Укрінформ
Правоохоронці повідомили про підозру російському агенту, який у 2014 році готував теракт у Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру агенту російських спецслужб.

Йому інкриміновано незакінчений замах на вчинення терористичного акту за попередньою змовою групою осіб, зберігання та передачу саморобного вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 258 та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, підозрюваний - майор РФ, співробітник однієї зі спецслужб із позивним «Мексиканець».

«Фігурантом є майор Костянтин Маслянко із позивним «Мексиканець» - кадровий співробітник однієї з найзасекреченіших російських спецслужб – сил спеціальних операцій міноборони РФ», - повідомили в СБУ.

Читайте також: Ватажку «ЛНР» оголосили ще одну підозру

У 2014 році агент прибув до тимчасово захопленого Луганська для формування диверсійно-розвідувальних груп, які вестимуть підривну діяльність на території України.

«Підозрюваний діяв під керівництвом російських кураторів. Відповідно до їх вказівок він завербував мешканку Луганська, яка мала вчинити підрив у центрі Києва. Для здійснення теракту він спорядив жінку вибуховим пристроєм, розробив маршрут та організував виїзд до Києва», - сказано в повідомленні.

Наприкінці 2014 року співробітники СБУ затримали її біля станції метро «Арсенальна», де жінка залишила сумку з трьома кілограмами тротилу та електродетонатором.

За оперативними даними, наразі підозрюваний агент перебуває на тимчасово захоплених територіях Луганщини та Донеччини, де продовжує вести розвідувально-підривну діяльність проти України.

Крім того, встановлено причетність підрозділу «Мексиканця» до організації теракту у Станиці Луганській у січні 2015 року.

Для цього було завербовано місцевого жителя, який приніс на блокпост ЗСУ трилітрову банку з медом, в якій знаходилась вибухівка.

Тоді внаслідок підриву загинув український військовий, ще двоє дістали поранення. Згодом співробітники Служби безпеки затримали виконавця теракту і зібрали достатню доказову базу, щоб він отримав реальний термін ув’язнення.

Читайте також: Справи Майдану: ДБР оголосило підозри в держзраді екскерівникам СБУ, Золотову та генералам ФСБ

Його оголосили у розшук.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні суд призначив 15 років тюрми російському агенту, який діяв під прикриттям волонтерського фонду у Дніпрі.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-