На Майдані Незалежності відбулася реконструкція мирної акції «Революція на граніті»

На Майдані Незалежності відбулася реконструкція мирної акції «Революція на граніті»

Фото
Укрінформ
У Києві на Майдані Незалежності відбулась реконструкція мирної акції "Революція на граніті" з нагоди 33-річниці події.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На Майдані Незалежності відбулась реконструкція мирної акції "Революція на граніті" / Фото: Євген Котенко, Юлія Овсяннікова, Укрінформ

“Сьогодні наша держава вкотре намагається відстоювати свою незалежність. Сьогодні тут 50 людей - це очільники студентських самоврядувань зі всієї країни. Сьогодні їх тут 50, а завтра якщо потрібно їх тут буде 50 тисяч. Тому що за кожним очільником стоять сотні і тисячі студентів”, - зазначила Христина Савейко, голова ВК ГС "Українська студентська ліга", яка організувала цю акцію.

За її словами, саме “Революція на граніті” поклала початок незалежності України, поклали студенти, без яких ця держава не зможе існувати.

Зі студентами поспілкувався Михайло Канафоцький - учасник "Революції на граніті" в 1990 році. Потім кожен студент отримав заготовки для того, щоб робити плакати про те, що хвилює саме їх, про проблеми, виклики, про те, що вони хочуть сказати суспільству.

Читайте також: Укрінформ запускає Youtube-проєкт «Фотоархеологія»

Під час заходу згадали про Максима Буткевича - правозахисника, який в шкільному віці брав участь у “Революції на граніті”, а зараз перебуває в полоні.

Далі відбулось вручення стрічок студентам від бренду “Etnodim”, який є партнером заходу. Ці стрічки студенти повезуть до своїх університетів, які будуть залишатися там, як символ студентського активізму.

Після цього студенти поставили прапорці на галявині Майдану Незалежності в пам'ять про тих, хто загинув на війні.

Захід завершили ходою до червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де відбувся форум “Національна свідомість українців. Реконструкція мирної акції на граніті, як символ студентського активізму”.

Читайте також: Справи Майдану: ДБР оголосило підозри в держзраді екскерівникам СБУ, Золотову та генералам ФСБ

Як повідомлялося, з 2 по 17 жовтня 1990 року за ініціативою Української студентської спілки (УСС) та львівського «Студентського братства» відбулася низка широкомасштабних акцій громадянської непокори. Молоді люди оголосили політичне голодування, утворивши наметове містечко в центрі столиці на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності). Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-