Кадри боїв під Бахмутом: у Києві відкрилася виставка «У сталевих грозах»

Кадри боїв під Бахмутом: у Києві відкрилася виставка «У сталевих грозах»

Фото
Укрінформ
У Музеї історії міста Києва відкрилася виставка під назвою «У сталевих грозах» із світлинами, зробленими на Бахмутському напрямку у розпал бойових дій.

На відкритті виставки були присутні близько 200 осіб, у тому числі і військові, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми довго не могли знайти назву і хотіли, щоб це було небанально. Ми згадали книгу Юнгера "У сталевих грозах" і зрозуміли, що це дуже накладається на те, що переживають хлопці на Бахмутському напрямку. Тому і взяли таку назву (для виставки - ред.)", - сказала військовослужбовець 3 ОШБр, автор проєкту Марі Мамайка.

За її словами, письменник Ернст Юнгер у своїх книгах писав про війну без прикрас.

"Про ту десь некрасиву, складну, важку (війну - ред.). Але разом із тим він виводив із цього певну етику та естетику війни. І це частково перегукується із нашим задумом", - заявила вона.

Мамайка зазначила, що одним із задумів при створенні цих фото було показати не стільки бої, а саме характер українських військових, те, як вони виглядають, як вони подібні до своїх предків, які так само воювали за Україну.

У виставці поєднані фото як часів українських визвольних змагань ХХ століття, так і їхні сучасні аналоги, відтворені бійцями Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ.

Проєкт розповідає про тяглість поколінь українського воїнства, відродження духу у крові і пізнанні самих себе.

Загалом у виставці представлені понад 35 світлин, які були зроблені під час бойових дій на Бахмутському напрямку. Ці фото були зроблені між боями.

Фотографом проєкту стала подруга Мамайки із позивним "Яра".

"Ми дзвонили нашим ротним, комбатам і казали, що у нас є ідея, що ми хочемо пофоткати хлопців. Я думала, що нам командири скажуть, м'яко кажучи, ні. Але не було жодного, хто б сказав ні", - розповіла Мамайка.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв сказав, що українці є "нацією творців", і що вони "не можуть відмовитися від цього творення".

За його словами, війна не тільки, на жаль, нівечить і спотворює, але і народжує - ті нові мистецькі наративи і практики, які надихають українців на боротьбу.

На його погляд, цей проєкт доводить те, що українці, які живуть повсякденним, може, навіть і спокійним життям - солідарні з тими, хто перебуває на фронті.

"Ми маємо вирішувати безліч питань, і одне з них є дуже важливим - це формувати ті наративи у суспільстві, які дозволяють нам ставати сильнішими, зокрема, і серед дітей. Я переконаний, що цей проєкт нестиме надзвичайно важливу патріотичну і виховну функцію", - зазначив він.

Карандєєв запевнив, що таких проєктів буде багато.

"Українці багаті на свою небайдужість, на свої емоції. А ще більше вони багаті на те, щоб бути солідарними у найскладніших і найболючіших речах", - сказав очільник МКІП.

На відкритті виставки для присутніх виконали кілька пісень артисти Коля Сєрга та Саша Чемєров.

"Цей зв'язок між тим поколінням, що було, і нашим поколінням, а також те, що ми передамо наступним поколінням - це те, що не вмирає", - зазначив Сєрга.

На відкритті експозиції були присутні і гендиректор Музею історії міста Києва Діана Попова, народний депутат Володимир В'ятрович, історик Олександр Алфьоров та інші.

Фотовиставка «В сталевих грозах» - світлини військовослужбовців Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Виставка триватиме з 27 вересня до 8 жовтня.

Як повідомлялося, 27 вересня у Національному музеї народної архітектури та побуту України відбулося відкриття виставки авторських музичних інструментів - бандур - із фондової колекції музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-