Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Під час війни всі цивільні мають право бути у безпеці

Під час війни всі цивільні мають право бути у безпеці

Укрінформ
Відповідальність влади – нам цю безпеку організувати. Як вам спиться, мере?

«120 шкіл і садків Києва досі не мають укриття. 1,5 року війни. Як вам спиться, Віталію?» Такий напис мав один з майже сотні плакатів мирного зібрання під КМДА у суботу, 23 вересня. Це вже, до слова, друге таке масове зібрання під адмінбудівлею на тему бюджету.

Небайдужі кияни о 9 ранку у вихідний приїхали під КМДА, аби поставити багато питань про одну річ: використання бюджетних коштів міста.

Кілька плакатів на акції стосувалися укриттів та їх інклюзивності. Ця проблема була і лишилася. Під час першого моніторингу взимку 2022 -  навесні 2023 років Група громадського моніторингу ОЗОН перевіряла доступність укриттів по Києву. Результати вразили: 73% укриттів удалося знайти, 48% з перевірених укриттів мали позначки “УКРИТТЯ” з напрямком руху, 48% укриттів були відкриті (менше половини!). З 96 перевірених укриттів у Києві лише 13 мали пандус, або пологий спуск (підземні парковки).

Хоч цифри малі, вони все одно чітко говорять про одне: укриття у Києві недоступні та, тим більш, не інклюзивні. І як правильно підкреслила жінка своїм плакатом, півтора року війни. За цей час можна було і треба було б зробити хоча б мінімум – облаштувати безпечні укриття для дітей у школах та садочках. А якщо говоримо про більше, то: прибрати та облаштувати комунальні укриття; запитати приватних власників укриттів (+орендарів) як у них справи з облаштуванням і десь «підштовхнути». Простору для роботи тут багато.

Питання пріоритетності точно не стоїть, бо вона чітка як день – під час війни всі цивільні мають право бути у безпеці. Відповідальність влади – нам цю безпеку організувати. А якщо вона на це не спроможна, чи не вважає за потрібне, то тут явно потрібно вийти на вулицю і поставити питання «Як вам спиться, мери міст, перекладаючи бруківку замість ремонтів укриттів?»

Проблема облаштування і доступності укриттів стосується не лише Києва. На закриті укриття скаржаться люди з різних міст. Під час ракетного обстрілу Львівщини 21 вересня люди скаржилися навіть на доступ до укриття на залізничному вокзалі, мовляв, охоронець не дозволяє спуститися в тунелі через головний вхід і говорить обходити з боків, що означає +5 хвилин на дорогу.

Після трагедії у Києві, коли біля зачиненого укриття загинули люди, ухвалили рішення про відкриття усіх укриттів (вони мають бути відкриті та доступні для населення незалежно від пори доби і дня тижня). Та на гарячу лінію Центру громадянських свобод далі телефонують кияни, аби повідомити про закрите чи жахливе укриття. Ми в ОЗОНі вже запустили другу моніторингову кампанію і перевіримо, чи виконала влада це рішення.

Іванна Мальчевська

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-