Апеляційний суд зобов’язав демонтувати храм-МАФ біля Десятинної церкви

Апеляційний суд зобов’язав демонтувати храм-МАФ біля Десятинної церкви

Укрінформ
Північний апеляційний господарський суд підтвердив зобов'язання звільнити ділянку на території Національного музею історії України від незаконно збудованого там храму-МАФу Української православної церкви Московського патріархату.

Про це Міністерство культури та інформаційної політики повідомило у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Північний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу Релігійної громади УПЦ МП Десятинний храм на рішення Господарського суду міста Києва від 15.02.2023 по справі № 910/9385/20 та підтвердив зобов'язання звільнити ділянку від незаконно збудованого храму-мафу на території Національного музею історії України", – ідеться у повідомленні.

Як нагадали в міністерстві, "храм-кіоск" був побудований без жодних дозволів і знаходиться у буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

Розміщення згаданої споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню.

Читайте також: У Музеї історії України сподіваються, що храм-МАФ демонтують до кінця року

Встановлено також, що заклад, який знаходиться у споруді, поширює антиукраїнські наративи і 14 років поспіль працює на Росію.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Господарський суд Києва зобов’язав звільнити ділянку Національного музею історії України від незаконно збудованого храму УПЦ МП.

Дозвіл на спорудження каплиці біля фундаменту Десятинної церкви надав у 2004 році тодішній очільник Національного музею історії України Сергій Чайковський. У 2012 році Московський патріархат отримав право власності на будівлю, тоді як сама земельна ділянка залишилася у володінні музею.

У 2021 році музей подав позов із вимогою знести храм на його території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-