У Києві відкрили виставковий проєкт «Маріуполь Нескорений»

У Києві відкрили виставковий проєкт «Маріуполь Нескорений»

Фото
Укрінформ
До Дня Незалежності України в Галереї мистецтв «Лавра» презентували понад 50 картин українських художників, присвячених Маріуполю та нескореності.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей проєкт був започаткований у червні минулого року, і він є першим, де була представлена культура Маріуполя. Протягом року картини виставлялися в країнах Європи. Сьогодні на виставці представлені 38 художників з усієї України з понад 50-ма роботами. Картини виконані у різних стилях, але вони об’єднані підтримкою Маріуполя - присвячені або місту, або нескореності як феномену», - розповіла директорка департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради Діана Трима.

Твори експонуються на двох поверхах галереї. На першому - виставлені акрилові, масляні, акварельні полотна, а також графіка. Водночас стилі картин охоплюють різні напрямки - від реалізму й академізму до кубізму та постмодернізму. У виставковій залі можна побачити роботи Анатолія Кравченка з Одеси, Михайла Кублика з Дніпра, Володимира Романова з Києва, Олени Телятник з Кривого Рогу, Сергія Баранника, Олександра Бондаренка та Юлії Магди з Маріуполя та інших.

У Києві відкрили виставковий проєкт "Маріуполь Нескорений" / Фото Євген Котенко, Укрінформ

«Цікаві картини в Андрія Кутана, вони щирі. Наприклад, бачите, будинок у вогні - це будинок мого дитинства, він - по проспекту Мира. Там були дуже страшні обстріли у другій половині березня» - поділилася завідувачка Художнього музею імені А. Куїнджі Тетяна Булі.

Водночас на другому поверсі розміщено проєкт В'ячеслава Рогового (Странніка) «Світло з України: модель свідомості», де за допомогою LED-світла, яке проєктується на картини, технології відеомеппінгу та музичних імпровізацій створюється динамічна інсталяція на статичній картині.

Виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що кожен з учасників проєкту заслуговує на велику вдячність передусім за свою небайдужість, яка є ознакою кожного, хто бореться сьогодні з ворогом.

«Художники засобами образотворчого мистецтва спонукають глядача переосмислити, навіть глибше зануритися в наше, на жаль, трагічне сьогодення. Але через трагізм ми маємо дійти до радості перемоги. І коли світова спільнота разом із українцями відзначатиме цей день, роботи посідатимуть належне місце в історії нашої боротьби. Місце, яке фізично відобразиться в музеї, галереях, але найголовніше – у наших душах», - зауважив він.

Читайте також: В Амстердамі відкрилася виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей»

Своєю чергою заступниця голови КМДА Ганна Старостенко підкреслила, що для міста Києва є честю надавати допомогу митцям з Маріуполя, аби вони могли надалі розповідати про війну й нескореність маріупольців.

«Я впевнена, що мистецтво, яке є світовою мовою і не потребує перекладів і пояснень, зможе донести до кожної людини у світі ті події, які пережили маріупольці", - сказала вона.

Організували виставку Маріупольська міська рада, Національна спілка художників України, центр "ЯМаріуполь. Культура".

Як повідомлялося, проєкт започаткували з ініціативи Національної спілки художників України та департаменту культурного-громадського розвитку Маріупольської міської ради. За рік існування проєкт експонувався в Латвії, Литві, Польщі та Німеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-