У Києві відкрилася виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022»

У Києві відкрилася виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022»

Фото
Укрінформ
У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» до річниці початку битви за Бахмут відкрилася виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перша мета цієї виставки - показати, що "Бабиних Ярів" в Україні понад 2000 місць, і мало хто про це знає. А друга - показати, що нацизм повернувся, і зараз ми бачимо його наслідки, хоча він і має іншу назву", - зазначила керівник НІМЗ «Бабин Яр» Роза Тапанова.

Відкриття виставки "Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022" відкрилася у Києві / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

Експозиція розміщена у виставковому центрі «Жива пам'ять» на першому та другому поверхах. Вона проводить паралелі між подіями Другої світової війни, зокрема Голокостом 1942 року, під час якого в Бахмуті знищили понад 3000 мирних жителів, переважно євреїв, а також свідомим руйнуванням міста російськими загарбниками у 2022-2023 роках. В експозиції представлені документи і фото, які свого часу увійшли до доказової бази на Нюрнберзькому процесі. Їх надав Бахмутський краєзнавчий музей.

"Чому одна людина вбиває іншу незаслужено, ба більше безкарно? Відійти від трагічної парадигми існування людства є тільки один рецепт: це - виховання нових поколінь у нових наративах, визначених святими книгами, філософами, вченими, лідерами людства, які несли тільки світлі ідеї. Ця виставка є частиною цього процесу - донесення правильних, світлих думок, цінностей до людей", - підкреслив в.о. міністра культури та інфомраційної політики Ростислав Карандєєв.

Друга частина експозиції включає фотохроніку останніх двох років із життя Бахмута та його мешканців. Зруйнована інфраструктура, процес евакуації зафіксовані в роботах фотографів-документалістів Костянтина та Влади Ліберових, Сергія Коровайного, Андрія Дубчака й Георгія Іванченка.

"Ми стоїмо за відновлення справедливості та за справедливе покарання. Так само як було покарання за дії, що відбулися під час Другої світової війни, ми також не зупинимося, доки не буде справедливого покарання за те, що відбувається в Бахмуті сьогодні", - підкреслив тимчасовий повірений у справах Іспанії Хав'єр Фуентес Леха.

Документальну виставку доповнюють роботи у жанрі відеоарту художника Михайла Алексеєнка, зокрема, "Пил 2014" та "Пил 2022", які свідчать, що тоталітарний режим має на меті не лише на руйнування споруд, а й повне знищення особистості.

Читайте також: У Верховній Раді відбулася виставка «Україна. Становлення державності»

Порівняти теперішнє та минуле Бахмута допомагають роботи німецького фотографа Клеменса фон Ведемеєра. Його дід, капітан Вермахту, у 1941 році фільмував наступ свого підрозділу, який завершився в Артемівську (стара назва Бахмута). Відвідуючи місто у 2021 році, Ведемеєр зафільмував ті ж ракурси, що і його дід.

"Для нас, бахмутівців, це дуже важка виставка. Сльози навертаються, їх важко стримати. Все, що зображено на виставці, як у 1942 році, так і у 2022 та 2023 році, анітрохи не прикрашено. Кожен із нас повинен бачити, що відбувається" - сказала начальниця управління культури Бахмутської міської ради Ірина Булгакова.

Як повідомлялося, Міністерство оборони Росії оголосило про початок наземної операції в Бахмуті 1 серпня 2022 року. Внаслідок активних бойових дій 80% міста Бахмут зруйновано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-