Тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» з’явиться до Дня Незалежності – Ткаченко

Тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» з’явиться до Дня Незалежності – Ткаченко

Укрінформ
Герб СРСР на монументі «Батьківщина-мати» планують замінити на герб України до 24 серпня 2023 року.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Це дійсно символічний історичний момент, це своєрідний тизер проєкту, який має бути реалізовано вже найближчим часом, до 24 серпня. Це заміна радянського герба на «Батьківщині-матері» на Тризуб», - сказав Ткаченко.

Він зазначив, що переосмислити монумент намагались від отримання Україною незалежності, але вже під час війни це набуло надзвичайно гострого розуміння та необхідності. За словами міністра, заміну проведуть за допомогою коштів бізнесу. Вартість проєкту – 28 млн грн.

"З тих відгуків, які я почув щодо цього проєкту, дуже багато позитивних. Але також були зауваження, що давайте все це знесемо. По-перше, вважаю, що таку красу зносити не варто, а по-друге, це буде коштувати набагато більше, ніж 28 мільйонів. Тому думаю, що це питання не на часі", - сказав Ткаченко.

Читайте також: Київ: Чкалівський сквер стане Літературним

Вже з липня розпочинається процес монтажу художньої композиції "Тризуб" на щиті "Батьківщина-мати". Далі – виготовлення композиції, проведення підготовчих робіт, виготовлення та встановлення конструкції для монтажних робіт, безпосередній демонтаж герба СРСР та монтаж Тризуба.

Новий герб – це об’ємна (не пласка) конструкція. Проєкт розробив Український інститут сталевих конструкцій імені В. М. Шимановського. Український Тризуб на щиті являє собою ідентичну старому гербу об’ємну конструкцію. Його виготовлять із двох типів металу: нержавіючої сталі Метінвесту завтовшки 1,7 мм та сталі закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм.

Сам монумент "Батьківщина-мати" було вироблено зі сталі "Запоріжсталі", "Азовсталі" та ММКІ.

Група Метінвест безплатно виготовить сталь для українського Тризуба, що замінить радянський герб на київському монументі "Батьківщина-мати", та стане фінансовим партнером проєкту з реконструкції пам’ятки, повідомляє сайт компанії.

Ми вважаємо, що один із найголовніших символів незламності українського народу має прикрашати Тризуб з високоякісної української сталі. Спеціально для цього проєкту ми відновили марку сталі, з якої в 1981 році створено весь монумент”, - зазначив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Скульптор проєкту – Олексій Пергаменщик.

"На мене була покладена така велика відповідальність і честь нарешті зробити зображення для декомунізації, як на мене, однієї з найкрасивіших скульптур світу. …Ми нічого абсолютно не змінювали в плані пропорцій самого Тризуба. Я спілкувався з автором Тризуба, прописаного в Конституції 1992 року, і ми з автором радились, як правильно його розташувати, як центрувати правильно. Тому саме зображення абсолютно відповідає нормам закону. "Батьківщина-мати" стане повноцінним символом України, і ми не будемо соромитись, що там є якесь зображення неіснуючої держави", - сказав скульптор.

Як повідомляв Укрінформ, Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві.

Монумент «Батьківщина-мати» споруджено в 1981 році, він є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

У 2022 році у Дії 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити радянський герб Тризубом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-