Дендролог: На гербі Києва – суцвіття гіркокаштана, який не є українським видом

Дендролог: На гербі Києва – суцвіття гіркокаштана, який не є українським видом

Укрінформ
В Україні є достатньо багато інтродукованих або чужорідних видів деревних рослин, які ростуть в інших країнах, але були перенесені на нашу територію і тут прижилися.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Національного університету біоресурсів і природокористування, голова Товариства лісівників України Юрій Марчук, коментуючи перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ № 695/39751), затверджений Міндовкілля та природних ресурсів України.

«Деякі з них стали натуралізованими – і сприймаються вже нашими рідними. От, сьогодні на гербі Києва ми бачимо суцвіття гіркокаштана звичайного (його називають ще «кінський каштан»). Але гіркокаштан не є нашим українським видом! Він завезений з Балкан, проте сьогодні – це один із символів столиці», – наголосив Марчук.

І таких видів в Україні багато: у 1807 році професор Каразін привіз і подарував Харківському університету 180 сіянців «акації білої» (яка правильно «ботанічно» називається «робінія псевдоакація», а також відома під назвами «колюча акація» та «біла акація»). Це цінна, медоносна, лікарська, ефіроолійна, декоративна й фітомеліоративна рослина. Вона дуже поширена на всій території України, а сьогодні теж потрапила до списку інвазійних.

Читайте також: Дендрологи пропонують розписати інвазійні види дерев по географічних зонах України

Те ж стосується і клена ясенелистого з цього ж «заборонного» переліку. Це вид дерев роду клен родини сапіндових, що походить з Північної Америки. І свого часу, коли він тільки з’явився на теренах (тоді ще російської) науки, то у Петербурзі під нього навіть побудували окрему теплицю, щоб він прижився.

Як повідомлялося, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець своїм наказом затвердив перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ № 695/39751).

До Переліку увійшли 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в'яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський.

Відтепер ці види заборонено використовувати для створення та відновлення лісів та полезахисних смуг в Україні. Водночас висаджені до набуття Переліком чинності дерева зі списку не будуть вирубуватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-