Збільшення заповідної зони нацпарку «Голосіївський» сприятиме збереженню там екосистем - експерти

Збільшення заповідної зони нацпарку «Голосіївський» сприятиме збереженню там екосистем - експерти

Укрінформ
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило проєкт організації території Національного природного парку "Голосіївський", яким частка заповідної зони парку збільшена з 12,9% до 20,4%. Це має забезпечити ще більший контроль та охоронний режим для особливо цінних природних екосистем та обʼєктів.

Про це на пресконференції в Укрінформі у форматі відеозвернення сказав колишній очільник національного парку Андрій Хрутьба, який зараз перебуває у лавах ЗСУ.

“Заповідна зона закріплена в статичному документі, на законодавчому рівні, і директор парку, незалежно від прізвища, має дотримуватися режиму території при прийнятті рішень. Тобто не буде “цікавих” елементів господарювання. Також ми досі не застраховані від “цікавих” рішень можновладців і людей, які люблять займатися виборам під час війни. Заповідна зона - це територія, де має бути мінімальне втручання людини”, - сказав на Хрутьба.

Читайте також: МКІП створило комісії по перевірці використання об’єктів Почаївської лаври – Ткаченко

Як зазначив на пресконференції директор департаменту природно-заповідного фонду та земельних ресурсів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Едуард Арустамян, на території Національного парку “Голосіївський” росте більш ніж 1,5 тисячі видів рослин та грибів, з них понад 90 видів рідкісних, понад 40 видів занесено до Червоної книги України, 6 видів включені до червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, 10 видів охороняються Бернською конвенцією, 17 видів внесені до списку Вашингтонської конвенції, 63 види рослин підлягають особливій охороні в межах міста Києва. Також в парку зареєстровано 22 тисячі видів хребетних та безхребетних тварин, з яких велика частина занесена до Червоної книги.

“Це дуже короткий опис того, що називається біорізноманіттям, те, що зберігає і відновлює Національний парк “Голосіївський”. Збереження цього природного багатства є основним завданням заповідної зони. Зберігається природа і в інших функціональних зонах, але заповідна зона є ключовою саме для збереження біорізноманіття”, - наголосив Арустамян.

Він нагадав, що зміни в законодавство про природозаповідний фонд, які дозволяють збільшувати заповідну територію національних природних парків, були ухвалені Радою у 2021 році. Збільшення заповідної зони можливе до 20% загальної площі національних парків. Наказом Міндовкілля від 13 квітня 2023 року №223 було затверджено проєкт організації території нацпарку “Голосіївський”.

Читайте також: Очільник заповідника «Києво-Печерська лавра» розповів про роботу комісії МКІП

Як додав Арустамян, також Міндовкілля у 2022 році затвердило проєкти організації територій і для інших національних парків — Тузлівські лимани, де заповідна зона склала 37,3% територій, Синьогора — 20,1%, Ківерцівський національний парк “Цуманська пуща” - заповідну територію парку збільшили до 27,2%. В цьому році затверджено проєкт реорганізації території Нижньодністровського національного парку, де заповідна зона складе 38%.

Водночас як зауважив на пресконференції захисник дикої природи Михайло Погребиський, нацпарк “Голосіївський” потребує постійного захисту, зважаючи на те, що існують загрози його територіальній цілісності.

"З одного боку ми радіємо збільшенню заповідної зони з найбільш суворим режимом (щодо господарської діяльності — ред.), з іншої ми ризикуємо взагалі втратити величезні масиви нацпарку. Територіальні загрози для парку можна розділити умовно на дві категорії: незаконні чинні або оскаржувані в судах рішення тих чи інших органів місцевого самоврядування чи незаконні рішення державних реєстраторів по реєстрації об’єктів нерухомого майна чи земельних ділянок на території парку. І друга категорія: це чистий кримінал, тобто самозайняття земельних ділянок”, - сказав Погребиський.

Як приклад він навів Біличанський ліс, де існують територіальні претензії з боку Київської області на частину території нацпарку, зокрема рішення Бучанської селищної ради про розширення мереж Коцюбинського на 23 тис. га. За словами активіста, 80% цієї території — це нацпарк “Голосіївський”. Окрім того, Біличанський ліс рішенням Київської обласної ради включений в межі перспективного розвитку Київської області, що несе ризики забудови природних територій.

Також в нацпарку є випадки самозахоплення земельних ділянок, і попереднє керівництво нацпарку укладало незаконні рекреаційні угоди з суб'єктами господарювання, які захопили ділянки, та низка інших загроз по захопленню ділянок.

Своєю чергою представник національного природного парку «Голосіївський» Олег Година зазначив, що нацпарк вже підготував кілька клопотань щодо розширення території, одне з них вже схвалено Міндовкілля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-