Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відрили інтерактивну виставку

Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відрили інтерактивну виставку

Фото, відео
Укрінформ
У Києві на ст. м. Золоті ворота відкрили виставку, засновану на технологіях доповненої і доданої реальності, про інструменти російської пропаганди, які рф використовує у висвітленні війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні представлено 30 плакатів. Виставкою потрібно ходити зі смартфоном. Коли ми встановлюємо мобільний додаток edAR , доступний і в Google Play і в App Store, і наводимо його на зображення, то плакати «оживають»: можна побачити віртуальну і додану реальність. Водночас доступні фото, відео та тексти, які пояснюють, що зашифровано під ілюстрацією», - розповіла засновниця ініціативи «НотаЄнота» Альона Романюк.

За її словами, ідея цієї виставки виникла в жовтні 2022 року. Вона належить засновнику ГО Європейський Інститут Чорнобиля Валерію Коршунову, який вже працював з XR-технологіями в контексті культурних проєктів навколо Чорнобиля. Протягом листопада-березня митець, «НотаЄнота», а також продюсерка виставки та мобільного додатку edAR Exhibition Світлана Коршунова працювали над текстами й над наповненням додатку.

Читайте також: Розвідка Британії розповіла, як працює російська пропаганда на війні

«У додатку ці плакати є у зменшеній версії. Їх там навіть більше. Натискаємо, наприклад, на плакат «Новомова» - і потрапляємо на історію про «бавовну». І далі читаємо про те, які слова використовує російська пропаганда, аби біле назвати чорним і навпаки. Тут також можна відстежити зміну уявлень про українців, які ще 30 років тому були «братнім» народом, а стали «нацистами», - зазначила Романюк.

Також у додатку є наочні приклади використання росією методів напівправди, навішування ярликів, підміни понять і «вогнемету брехні» - коли десятками версій «затирається» одна подія.

У столиці презентували XR-виставку «Справжні причини війни, або Як працює російська пропаганда» / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Організатори повідомили, що планують провести цю виставку в 5000 українських шкіл і 20 країнах світу, зокрема є запити від Німеччини, Франції, Чехії, Словаччини та Італії.

Виставка триватиме до 24 травня.

Виставка розроблена в рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики й підтримки КП "Київський метрополітен".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-