У Києві провели мирну акцію «ДЕ ТИ» до річниці трагедії в Маріуполі

У Києві провели мирну акцію «ДЕ ТИ» до річниці трагедії в Маріуполі

Фото, відео
Укрінформ
У столиці перед Національним академічним театром опери та балету України імені Тараса Шевченка провели мирну акцію «ДЕ ТИ» для вшанування пам'яті загиблих у маріупольському драматичному театрі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми пригадуємо не тільки цю жахливу трагедію, яка сталась з нашим драмтеатром. Ця трагедія дійсно стала символом того горя, яке зазнало наше місто. І, на жаль, сьогодні весь світ знає про нас не тільки як про місто, яке дуже сильно розвивалось, яке дуже сильно любили маріупольці. Але й знають про нас завдяки цій великій трагедії, яка сталась з Маріуполем і нашим драмтеатром. І 16 березня для нас, маріупольців, є дуже особливим, бо це день, коли ми всі з вами втратили останню надію. Бо щодня ми всі приходили до драмтеатру, знаходили там друзів, знайомих. Це була можливість побачити когось, почути новини. Всі шли до драмтеатру. І здавалося все місто палає, перетворилося на пекло, а драмтеатр був таким осередком, який здавалося мав магічний захисний надпис - «дети». І здавалося не може бути такого цинізму в світі, коли бомба прилетить туди, де точно є діти та мирні люди, де б люди ніколи не мали загинути. Але ворог виявився настільки цинічним», - сказала координаторка центру «Я ‒ Маріуполь» у Львові Ольга Пікула.

Акція "ДЕ ТИ" для вшанування пам'яті загиблих у маріупольському драмтеатрі / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Вона зазначила, що цією акцією вшановують усіх тих, хто загинув в драмтеатрі та у самому Маріуполі.

За її словами, ще одна велика задача - з’ясувати реальну кількість безневинно загиблих маріупольців, та з’ясувати ім’я та прізвище кожного, бо «жоден маріуполець не має бути забутий».

Читайте також: Біля Львівської опери провели акцію, присвячену річниці трагедії в маріупольському драмтеатрі

«Сьогодні вшановуємо пам’ять, сьогодні молимось за нашу перемогу, бо інакше не може бути. І сьогодні молимось за наше повернення додому», - додала Пікула.

Учасники акції створили напис «ДЕ ТИ» та встановили лампадки.

Сьогодні, рівно за рік після влучання в драмтеатр, маріупольці у семи різних українських містах (Львів, Тернопіль, Чернівці, Ужгород, Київ, Івано-Франківськ, Кривий Ріг) проводять мирну акцію «ДЕ ТИ». Така назва – це символічне питання всіх мешканців Маріуполя.

Як повідомляв Укрінформ, Драматичний театр Маріуполя, який використовували як бомбосховище, 16 березня 2022 року розбомбила російська авіація, тоді загинули, за різними оцінками, від 300 до 600 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-