НАЗК викрило посадовців із Києва та двох областей на недостовірному декларуванні

НАЗК викрило посадовців із Києва та двох областей на недостовірному декларуванні

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело три моніторинги способу життя публічних службовців із Києва, Миколаївщини та Дніпропетровщини та надіслало обґрунтовані висновки до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті агентства.

«Депутат Миколаївської міської ради придбав авто марки BMW X5 та зробив готівкові збереження на суму 650 тис. грн, 50 тис. злотих, 70 тис. дол. та 25 тис. євро. Водночас розмір офіційних доходів місцевого депутата склав лише 1,6 млн грн, а от розмір видатків за рік — 4 млн грн. Отож, різниця між офіційними доходами та видатками склала майже 2,4 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Головний спеціаліст Державного агентства лісових ресурсів України придбав квартиру в Києві вартістю 1,9 млн грн. У 2020 році чиновник задекларував суму збережень у 200 тис. грн, а ось у мами (яку він зазначив у декларації як члена сім’ї) збережень не було.

За 2021 рік офіційний заробіток посадовця та його мами склав трохи більш ніж 250 тис. грн. Збереження на кінець 2021 року зменшилися на 20 тис. грн. Тож різниця між розміром офіційних доходів посадовця та вартістю квартири склала майже 1,5 млн грн.

Головний спеціаліст надав НАЗК пояснення про походження коштів, де зазначив, що цю суму отримав готівкою та частинами у подарунок від тітки ще до призначення на посаду. Проте згідно з даними із реєстрів у період з 1998 по 2021 роки родичка отримувала лише пенсію по інвалідності.

Читайте також: НАБУ оголосило у розшук народну депутатку Маргариту Шол

А депутат Лозуватської сільської ради купив автівку Mercedes-Benz S 450. За договором обранець сплатив частину суми в розмірі 20% (понад 740 тис. грн), потім був ще один розрахунок готівкою в розмірі 1,4 млн грн та остаточна оплата кредитними коштами в сумі понад 1,4 млн грн.

Водночас офіційні доходи депутата та його дружини на період покупки авто склали трохи більше 550 тис. грн (зарплатня та пенсії), також сім’я взяла кредит у розмірі 1,4 млн грн. Зважаючи на це, різниця між вартістю авто та офіційними доходами склала 1,6 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, 24 січня НАЗК ініціювало службове розслідування щодо чиновника, який займається закупівлями в Міноборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-