Історик пропонує перейменувати Маріїнський парк і відновити церкву на місці пам'ятника Ватутіну

Історик пропонує перейменувати Маріїнський парк і відновити церкву на місці пам'ятника Ватутіну

Укрінформ
Заступник директора Науково-дослідного інституту українознавства Павло Гай-Нижник пропонує перейменувати Маріїнський парк у Гетьманський і відновити церкву, що колись стояла на місці пам'ятника Миколі Ватутіну.

Таку ідею він висловив під час круглого столу в Укрінформі.

"Я подам доповідну записку про відтворення разом із ПЦУ церкви Олександра Невського, яка стояла на місці пам'ятника Ватутіну. Саме там відспівували й поховали малого гетьманича Павла Скоропадського. Тож можна назвати відновлену церкву на честь апостола Павла, перевезти останки та перепоховати родину Скоропадських. Водночас перейменувати Маріїнський парк у Гетьманський", - сказав історик.

За його словами, є вірогідність, що радянський воєначальник Микола Ватутін покоїться на місці поховання сина гетьмана Скоропадського. Тож процес ексгумації потребує ретельного дослідження з боку археологів і істориків.

"Комісія має провести експертизу – чи викинули тіло дитини комуністи з могили, чи він там лежить і досі. У документах не вказано, що тіло гетьманича усунули", - зазначив історик.

Він підкреслив, що перепоховання Ватутіна має відбутися "по-людськи" на одному з військових цвинтарів Києва. Роботу зі зміни простору Маріїнського парку можуть розпочати "щойно зійде сніг".

"У нас ще є час для розробки документації та створення робочої групи, щоб справу запустити", - сказав Гай-Нижник.

Читайте також: МКІП просять розглянути питання про демонтаж пам'ятника Пушкіну в Києві

Як повідомлялося, експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала вилучити з публічного простору Києва пам’ятники Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка та Миколі Ватутіну в Маріїнському парку.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-