Меморіал на честь героїв «Азовсталі» хочуть встановити на Співочому полі

Меморіал на честь героїв «Азовсталі» хочуть встановити на Співочому полі

Укрінформ
Меморіал на честь героїв з Азовсталі планують встановити на Співочому полі у Києві.

Про це повідомила в інтерв'ю "Українській правді" керівниця патронатної служби полку "Азов" Олена Толкачова, передає Укрінформ.

"Так, воно буде на місці Співочого поля. Там вже стоїть меморіал воїнам Другої світової війни, державний прапор, і саме це місце підходить і по всіх архітектурних і візуальних нормах", сказала вона.

Читайте також: З'явився перший запис із «Пташкою» з «Азовсталі», яка знаходиться у російському полоні

Толкачова повідомила, що архітектор, теж "Азовець", розробив візуалізацію, вона зараз знаходиться в КМДА.

Вона зазначила, що є ряд бюрократичних процедур, влада розглядає питання, як вирішити це якнайшвидше, бо з цим вже затягувати не можна.

За її словами, наразі урни кремованих знаходяться на зберіганні в крематорії. Деякі сім'ї забрали урни додому. Тому, як наголосила Толкачова, потрібно якнайшвидше робити цей меморіал.

"Ми б хотіли до зими все зробити. Архітектурна форма, яку ми хочемо втілити, доволі масштабна і складна. Тому спочатку потрібно розпочати процес поховання, потім вже будувати сам меморіальний комплекс і приводити до ладу місця поховання", - підкреслила Толкачова.

Читайте також: Загарбники не відпускають з полону 50 жінок, які вийшли з «Азовсталі»

Після цього робитимуться доріжки, висаджуватимуться зелені насадження, там ще треба робити реконструкцію сходів, які ведуть прямо від набережної Дніпра, додала вона.

"Локація дуже вдала, і єдине, що зараз нас зупиняє, це останнє слово влади", - сказала Толкачова.

Крім того, за її словами, є проблема, коли деякі матері не хочуть кремувати тіла загиблих синів з релігійних міркувань, але вони сказали, що будуть чекати меморіал, аби поховати хлопців разом. І вони чекають, не ховають дітей, зазначила Толкачова. За її словами, тіла досі зберігаються у моргах в рефрижераторах, "тому ми звертаємося зараз до Президента Зеленського допомогти нам терміново розпочати процес поховання загиблих героїв на території, яку ми обрали під меморіал".

Читайте також: З'явився перший запис із «Пташкою» з «Азовсталі», яка знаходиться у російському полоні

Водночас представниця Азову зауважила, що тіла загиблих в Оленівці "азовців" загарбники не віддають. "І я взагалі не знаю, чи віддадуть, чи будуть їх тримати до останнього, поки вони не розкладуться до такого стану, що там нічого не можна буде дізнатися. По факту, відбувається покриття своїх злочинів", наголосила Толкачова.

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії у захопленому російською армією селищі Оленівка на Донеччині внаслідок вибуху була зруйнована будівля, де утримувалися виведені з маріупольського меткомбінату «Азовсталь» українські військові. Загинули щонайменше 53 українські захисники, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

За інформацією української розвідки, вбивство полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу ПВК «Вагнер».

Українські військові більш як 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», яка тривала кілька днів.

Фото: ЕРА-ЕРЕ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-