МОЗ цьогоріч планує провести «наздоганяючу вакцинацію» проти дифтерії та правця

МОЗ цьогоріч планує провести «наздоганяючу вакцинацію» проти дифтерії та правця

Укрінформ
Протягом літа-осені цього року Міністерство охорони здоровʼя планує провести кампанію з наздоганяючої вакцинації проти дифтерії та правця як дітей, так і дорослих.

Про це в коментарі Укрінформу розповів заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"У межах цього року ми плануємо провести catch-up кампанію по щепленню вакциною АДП-М - це вакцина проти дифтерії та правця. Зараз українські показники охоплення цими щепленнями на 36% менші, ніж в середньому по європейському регіону. Враховуючи те, що ця вакцина застосовується як для дітей, так і для дорослих, тобто її починають використовувати з перших років життя і кожні 10 років для дорослих, це буде достатньо широка кампанія, оскільки нам треба охопити як дитяче, так і доросле населення. Це буде протягом літа і осені. Для нас важливо охопити дітей, щоб вони отримали базові щеплення. Після початку навчального року ми вже зможемо перейти на доросле населення", - сказав Кузін.

За його словами, у травні відбудеться процес мікропланування, коли на рівні кожного регіону епідеміологи разом із фахівцями поліклінік, госпіталів, сімейними лікарями проведуть аналіз, які саме категорії будуть вакцинувати і в яку чергу.

"Бажано виходити на показники щонайменше 95% (охоплення щепленнями - ред.), але після мікропланування ми зможемо більш точно сказати, які показники будуть реалістичними. Це залежатиме від кількості медичних протипоказань, від кількості людей, які фактично проживають на тій чи іншій території, тощо. Враховуючи безпекову ситуацію, думаю, що показники мають бути точно вище 85%", - зазначив головний державний санітарний лікар.

Читайте також: В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

Він додав, що система охорони здоровʼя готуватиметься до сезону посиленого спостереження за холерою, на літній період очікується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, так само актуальним залишається кір.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з початку року зафіксовано п'ять випадків кору, торік було зафіксовано 65 випадків захворювання на кір. У 2023 році МОЗ провело catch-up кампанію з вакцинації проти кору. За підсумками року в Україні щепленнями проти кору, паротиту та краснухи (КПК) охоплено 92,4% однорічних дітей та 87,3% 6-річних. Для формування колективного імунітету рівень охоплення щепленнями, за рекомендаціями ВООЗ, має становити не менше ніж 95%.

Фото: Freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-