В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

Укрінформ
В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) для проведення безоплатних щеплень для дітей.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Щеплення захищає не тільки вакциновану дитину, а й дітей, які через медичні протипоказання не мають їх. Школа, організовані колективи, в яких навчаються діти чи відвідують, мають бути безпечними для всіх. Тому в разі якщо рекомендовані щеплення пропущені, наприклад, через переїзд до іншого міста, батькам варто звернутися до пункту щеплення чи сімейного лікаря і надолужити їх. Це питання індивідуального захисту для кожної дитини від хвороб, яким можна запобігти вакцинацією», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ нагадали, що вакцина проти кору, паротиту та краснухи (далі — КПК) використовується для проведення безоплатних щеплень за віком згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути таких ускладнень, як пневмонія, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

Кір — небезпечна інфекційна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною.

108 тисяч доз комбінованої вакцини КПК бельгійського виробництва на підтримку Національної програми з імунізації в Україну доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки уряду Японії та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зазначається, що ця поставка вакцин забезпечить по одній дозі вакцини для кожної зі 100 000 дітей.

Читайте також: В Україну доставили понад 254 тисячі доз вакцини проти COVID-19

Як повідомлялося, у 2023 році в Україні було зареєстровано 55 випадків захворювання на кір у 13 регіонах, серед хворих — 31 дитина. Торік охоплення щепленнями проти кору в Україні серед дітей віком до одного року становило 92,4%. На рівні країни влітку 2023 була оголошена загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору. За три місяці в рамках «наздоганяючої вакцинації» проти кору дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення, вдалося вакцинувати 153 493 дитини. Серед них перше щеплення отримали 68 488 дітей у віці від 2 до 17 років, другу дозу вакцини — 85 005 дітей віком від 7 до 17 років.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-