В Україні хворіють на епілепсію понад 169 тисяч людей - НСЗУ

В Україні хворіють на епілепсію понад 169 тисяч людей - НСЗУ

Укрінформ
В Україні понад 169 тисяч дорослих та дітей мають епілепсію.

Про це Укрінформу повідомили у Національній службі здоровʼя України.

«Епілепсія - це неврологічне захворювання, яке неможливо вилікувати, але за умови регулярного вживання ліків епілептичні напади можна стримувати. За даними ЕСОЗ, в Україні 169 678 людей з діагнозом епілепсія», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають в НСЗУ, українці, що мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою.

Наразі у програму реімбурсації входить 65 торгових назв препаратів при епілепсії, розладах психіки та поведінки. З них 23 – безоплатні, решта – з частковою доплатою.

Перелік препаратів можна переглянути посиланням: https://cutt.ly/nw9Fp72W

Станом на 25 березня, за даними Нацслужби здоровʼя, отримали ліки за програмою реімбурсації 21 662 пацієнти. Найбільш активне погашення е-рецептів у Львівській (2 236), Миколаївській (2 214). Дніпропетровській (2 027), Вінницькій (1 132) та Одеській (1 053) областях.

Пацієнти з епілепсією можуть отримати медпрепарати за програмою «Доступні ліки» за призначенням лікаря-невролога, лікаря-невролога дитячого або лікаря-психіатра, лікаря-психіатр дитячого.

Читайте також: «Доступні ліки»: торік пацієнтам із розладами психіки та епілепсії виписали 142 тисячі е-рецептів

До невролога потрібне електронне направлення, яке може виписати сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація.

Для візиту до психіатра направлення не потрібне.

Лікар-спеціаліст безоплатно проведе усі необхідні обстеження для встановлення діагнозу «Епілепсія». Після цього складе план лікування і внесе його в електронну систему охорони здоров’я та на підставі плану лікування випише рецепт на «Доступні ліки». Другий рецепт на препарати може виписати як невролог або психіатр, так і сімейний лікар.

Читайте також: До програми «Доступні ліки» включили тест-смужки для глюкометра і знеболювальне

Знайти необхідний медзаклад можна на сайті НСЗУ на дашборді «Укладені договори…». Або зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 – оператор підкаже найближчий медзаклад та його контакти. «Доступні ліки» за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у програмі. Перелік аптек можна знайти на дашборді за посиланням.

Як повідомлялося, 26 березня у світі відзначається День боротьби з епілепсією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-